Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εξαφανισμένα ναυάγια που ήρθαν στο φως

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χάθηκαν στα βάθη της θάλασσας και εντοπίστηκαν πολλά χρόνια μετά.

Η πρόσφατη ανακάλυψη –όπως υποστηρίζουν αρχαιολόγοι- του πλοίου του Χριστόφορου Κολόμβου στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αϊτής αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της θαλάσσιας αρχαιολογίας.

Κάτω από τα κύματα των ωκεανών «παραμονεύουν» πολλά ακόμη πλοία ιστορικής σημασίας, που έχουν εξαφανιστεί από την ιστορία... για να ξαναέρθουν στην επιφάνεια από τα βάθη της θάλασσας αιώνες μετά.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά, όπως παρουσιάστηκαν από το Fox News.

1. RMS Titanic



Αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών. Η τύχη του Τιτανικού, του μεγαλύτερου υπερωκεάνιου στην ιστορία παρέμενε άγνωστη για πολλές δεκαετίες μετά τη βύθισή του το 1912.

Το 1985 το κουφάρι του Τιτανικού εντοπίστηκε σε βάθος 12.500 ποδιών στα ανοιχτά των ακτών της Νέας Γης. Το ναυάγιο αποτελείται από δύο μεγάλα τμήματα, που γλίστρησαν στο βυθό και εγκαταστάθηκαν σε απόσταση περίπου ενός τρίτου του μιλίου το ένα από το άλλο.

Λόγω του μεγέθους και της κατάστασης του σκάφους δε μπορεί να ανασυρθεί στην επιφάνεια. Επιπλέον, μετά από τόσα χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα ολόκληρο υποβρύχιο οικοσύστημα με μεγάλες ποικιλίες καβουριών, ψαριών και βακτηρίων να «κατοικούν» στα καταστρώματά του.

2. Queen Anne's Revenge



Η ναυαρχίδα ενός από τους πιο διαβόητους πειρατές στην ιστορία, το Queen Anne's Revenge είχε εξαφανιστεί για αιώνες μετά από την προσάραξη και βύθισή του το 1718.

Το ναυάγιο του Queen Anne's Revenge ανακαλύφθηκε το 1995 στα ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη 15 χρόνια μέχρι οι ερευνητές να συλλέξουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία και να ανακοινώσουν με βεβαιότητα πως επρόκειτο για τη θρυλική πειρατική φρεγάτα.

Στο ναυάγιο εντοπίστηκε μια καμπάνα, στην οποία είναι χαραγμένη η ημερομηνία 1705, βάρη των φαρμακοποιών της εποχής, λίγος χρυσός και φυσικά μια κρύπτη με πολλά όπλα, συμπεριλαμβανομένου και ενός κανονιού.

3. Whydah Gally



Σε αντίθεση με την περίπτωση του ναυαγίου του Queen Anne's Revenge, το ναυάγιο που ανακαλύφθηκε το 1984 δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν το πειρατικό σκάφος Whydah Gally.

Η ναυαρχίδα του καπετάνιου "Black Sam" Bellamy προσάραξε και βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών του Cape Cod στις ΗΠΑ, μετά από μια σφοδρή καταιγίδα το 1711.

Βασιζόμενοι σε ένα χάρτη, σύγχρονο της εποχής του Bellamy, οι εξερευνητές ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη θέση του ναυαγίου. Σε αυτό εντοπίστηκαν περισσότερα από 200.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κανονιών, νομισμάτων και της καμπάνας του πλοίου με την επιγραφή «The Whydah Gally 1716»

4. Black Swan



Αν είχατε βρει ένα θησαυρό στα βάθη της θάλασσας αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα μπορούσατε να το κρατήσετε μυστικό;

Το 2007 η εταιρεία υποβρύχιων διασώσεων Odyssey Marine Expeditions ανακάλυψε ένα ναυάγιο της εποχής της αποικιοκρατίας στον Ατλαντικό ωκεανό, φορτωμένο με περισσότερα από μισό εκατομμύριο ασημένια νομίσματα, εκατοντάδες χρυσά νομίσματα και πολλά ακόμη λάφυρα.

Το ναυάγιο με την κωδική ονομασία «The Black Swan» θεωρήθηκε ότι ήταν η ισπανική φρεγάτα Nuestra Señora de las Mercedes, η οποία είχε βυθιστεί στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου οδήγησε στα δικαστήρια την εταιρεία και την ισπανική κυβέρνηση, με την πρώτη τελικά να αναγκάζεται να παραιτηθεί όλου του πολύτιμου φορτίου. Στη διεκδίκηση του θησαυρού ενεπλάκη και η κυβέρνηση του Περού, η οποία υποστήριξε ότι τα νομίσματα είχαν εξορυχτεί και κοπεί εντός των συνόρων της χώρας.

5. Nuestra Señora de Atocha



Το πλοίο Nuestra Señora de Atocha είναι από τα πιο… πολύτιμα της ιστορίας.

Βυθίστηκε το 1622 με τα αμπάρια του φορτωμένα με πολύτιμα κοσμήματα και μέταλλα από το Νέο Κόσμο.

Περίπου 460 χρόνια μετά το ναυάγιο εντόπισε ο Mel Fisher, ένας αγρότης και κυνηγός θησαυρών από την Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η τεράστια περιουσία όμως που ανακάλυψε πληρώθηκε με βαρύ αντίτιμο. Ο Fisher είχε χάσει τη σύζυγο και το γιο του σε προηγούμενη αποστολή εξερεύνησης για τον εντοπισμό του χαμένου θησαυρού του ναυαγίου, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε.

Από την ημέρα που ανακαλύφθηκε το Nuestra Señora de Atocha εκτιμάται ότι ο θησαυρός που έχει ανασυρθεί αγγίζει τα 450 εκατομμύρια με μισό δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι εργασίες ανάσυρσης συνεχίζονται.

6. Vasa



Το Vasa ήταν ένα σουηδικό, πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο έγινε περισσότερο γνωστό μετά τον εντοπισμό του.

Ήταν ένα ακριβό και περίτεχνο σκάφος, που είχε κατασκευαστεί για το βασιλιά Gustavus Adolphus. Το Vasa ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι το 1628 και αφού έπλευσε περίπου μισό μίλι από την ακτή, βυθίστηκε.

Τη δεκαετία του 1950 η σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιχείρηση για την ανάσυρσή του από το βυθό, κάτι που τελικά ολοκληρώθηκε το 1961.

Παρότι είχαν περάσει σχεδόν τρεισήμισι αιώνες, το Vasa ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και να γίνει ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

7. Silver Standard



Το 2011 εντοπίστηκε το ναυάγιο του βρετανικού πλοίου S.S. Gairsoppa. Το 125 μέτρων πλοίο είχε επάνω του το 1941 περισσότερες από 1.200 μπάρες από ασήμι (1,4 εκατομμύρια ουγκιές) όταν τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.