Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Πρόταση τριετούς αναστολής εισφορών για νέους επαγγελματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκτιμήσεις ότι το μέτρο θα αποτελέσει απάντηση στην ανεργία.

Πρόταση για τριετή αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για τους καινούργιους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες, οι οποίοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ξεκινώντας τη δική τους δουλειά, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι εισηγητές της πρότασης εκτιμούν ότι το μέτρο μπορεί να αποτελέσει μια απάντηση –και μάλιστα «φθηνή», καθώς ουσιαστικά δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά– στην εκρηκτική ανεργία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ειδικά οι νέοι.

Τα εμπόδια

Με το που θα ξεκινήσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων:

α) τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως,

β) φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% ή 26% και, το σπουδαιότερο,

γ) τα τεκμήρια διαβίωσης, που αποτελούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μια μέγιστη απειλή ειδικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Το κόστος

Ποιο μπορεί να είναι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό; Η δαπάνη περίθαλψης, η οποία όμως έχει κοστολογηθεί σε λιγότερα από 8 -10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η πρόταση έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ΟΑΕΕ ο οποίος διαπιστώνει συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο, καθώς περίπου ο ένας στους δύο έχει σταματήσει να πληρώνει. Η διοίκησή του κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέτρα για τη «διεύρυνση» της ασφαλιστικής βάσης.

Τι έχει γίνει

Ήδη ψηφίστηκαν τέτοια μέτρα στη Βουλή όπως η υποχρέωση των νέων ασφαλισμένων (δηλαδή αυτών που έχουν εργαστεί για πρώτη φορά μετά την 1η/1/1993) να πληρώνουν και ΟΑΕΕ εφόσον έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα ακόμη και αν ασφαλίζονται σε κάποια επιχείρηση ως μισθωτοί (θα εξετάζεται αν ο εργαζόμενος «κολλάει» 25 ένσημα τον μήνα και σε περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει, ο ΟΑΕΕ θα επιβάλλει εισφορές). Ο αντίλογος είναι ότι οι νέοι επαγγελματίες στους οποίους και απευθύνεται το μέτρο, ούτως ή άλλως, δεν τολμούν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος (τουλάχιστον όχι με τη συχνότητα που θα μπορούσαν) λόγω των οικονομικών συνεπειών που κινδυνεύουν να υποστούν. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι σε σύνολο 925.600 αυτοαπασχολουμένων, οι νέοι κάτω των 29 ετών είναι μόλις 61.000 τη στιγμή που η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υπερβαίνει το 50%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.