Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Παράνομο το ύψος του φόρου ακίνητης περιουσίας στη Νέα Μάκρη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά στη διετία 2012-2013.

Στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμπεται, λόγω σπουδαιότητας, το θέμα του προσδιορισμού του ύψους φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Αυτό αποφάσισε η πενταμελής σύνθεση του ίδιου τμήματος, αφού προηγουμένως έκρινε παράνομη τη σχετική υπουργική απόφαση που αφορούσε στη διετία 2012-2013. Αντίθετα έκρινε νόμιμο τον προσδιορισμό του ΦΠΑ για το έτος 2011 για την ίδια περιοχή. Πρόκειται για μια απόφαση που φέρνει και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης τη συνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού του ΦΑΠ σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχθηκαν ότι «ο προσδιορισμός της αξίας των οικοπέδων στην επίδικη περιοχή στηρίχθηκε σε συγκριτικό στοιχείο αναγόμενο στο έτος 2010, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της αξίας των αυτών ακινήτων κατά την 1.1.2012 και 1.1.2013 να είναι πλασματικός, αφού ερείδεται επί ανεπίκαιρου για τα έτη αυτά συγκριτικού στοιχείου».
Και αυτό, γιατί η επίμαχη υπουργική απόφαση για τον προσδιορισμό της κατώτερης τιμής της αξίας των οικοπέδων για τα έτη 2011-2013, έλαβε υπόψη της συγκριτικά στοιχεία μόνο του έτους 2010 και όχι των επομένων δύο ετών (2012-2013), όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Αντίθετα, απέρριψαν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των κατοίκων της περιοχής που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ότι είναι ανεπίτρεπτη από το Σύνταγμα η αναδρομική επιβολή φόρου. Και στην προκειμένη περίπτωση το 2013 προσδιορίστηκε ο ΦΑΠ και για την προηγουμένη διετία (2011-2012). Οι δικαστές είπαν πως αν δεν υπήρχε η επίμαχη υπουργική απόφαση θα ήταν ανέφικτη η επιβολή φόρου στα ακίνητα της Ν. Μάκρης, με συνέπεια «την ανεπίτρεπτη απαλλαγή των υποχρέων για την καταβολή του».

Ως αβάσιμοι απορρίφθηκαν και οι ισχυρισμοί των κατοίκων ότι υπάρχει δυσμενής διάκριση σε βάρος των φυσικών προσώπων έναντι των νομικών προσώπων ως προς το ύψος του ΦΠΑ και ότι το ύψος του ΦΠΑ είναι τριπλάσιο στις περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του από ό,τι στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών στις 5.6.2013 προσδιόρισε για τα έτη 2011, 2012 και 2013 στα 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον ΦΑΠ φυσικών προσώπων στο Δήμο Ν. Μάκρης, όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ΦΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.