Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Υπέρ της κυριακάτικης αργίας ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έστειλε επιστολή στο Άνθιμο με αφορμή την αντίθεσή του Μητροπολίτη για την 9η Ιουνίου
.
Την αντίθεσή του στο νόμο του 2011, βάσει του οποίου καταργήθηκε η δυνατότητα των αντιπεριφερειαρχών να ορίζουν μέχρι 5 ημέρες ανά έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, με αφορμή την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) ότι τα καταστήματα στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Αρχής γενομένης από το 2002, ειδικά στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης ίσχυε αργία για τη συγκεκριμένη ημέρα, με απόφαση τού τέως νομάρχη. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης είχαν συγχωνευτεί σε μία αργία -την ημέρα του Αγίου Πνεύματος- τρεις ημιαργίες, οι οποίες ίσχυαν με βασιλικά διατάγματα.

Από το 2011, όμως, το άρθρο 33 του νόμου 3996 κατάργησε τη δυνατότητα των περιφερειαρχών και τέως νομαρχών να ορίζουν αργίες, με αποτέλεσμα να πάψει να ισχύει και η συγκεκριμένη (παρότι η κατάργησή της δεν ίσχυσε άμεσα). Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έθιξε και το ζήτημα της αργίας της Κυριακής, κάνοντας λόγο για «ιερότητα της ημέρας».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έστειλε στον Ανθιμο επιστολή, με την οποία διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη αργία, η οποία ίσχυε για 12 χρόνια, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου το 2002, σε συμφωνία με τους εμποροϋπαλλήλους, ελήφθη η προαναφερόμενη απόφαση νομάρχη.

Προσθέτει ότι, πλέον, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες δεν είναι σε θέση να καθορίζουν καμία τοπική αργία, και άρα ούτε και αυτή του Αγίου Πνεύματος για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

«Καταλαβαίνουμε και καταλαβαίνετε ότι η ανάγκη ξεκούρασης είναι απαραίτητη και επιθυμητή από όλους, όταν ειδικά η αγορά δυσκολεύεται να αποδώσει τα προς το ζην. Η άποψή σας για την κυριακάτικη αργία, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Κανείς από εμάς δεν θέλει μια αγορά μωσαϊκό, που κάποιοι ανοίγουν και κάποιοι κλείνουν και όπως λέτε, όλες οι θρησκείες και όλες οι ζωές έχουν μια ιερότητα της ημέρας και εμείς θέλουμε να τη διατηρήσουμε», καταλήγει η επιστολή του ΕΣΘ προς το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.