Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Τι θα γίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Ισχυρή και αμφίδρομη σχέση μεταξύ φτώχειας & Αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 12.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2395

Να μην μείνουν «εκτός» του μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης, που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ζητά η ΕΣΑμεΑ, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.
Ο μηχανισμός που ετοιμάζεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τις άλλες παροχές για τις πιο φτωχές οικογένειες, έγινε δίχως διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στα κριτήρια μπαίνουν μόνο εισοδηματικά όρια.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η δραματική μείωση του εισοδήματος της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με την αύξηση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης για λόγους αναπηρίας. Αυτό το πρόσθετο κόστος κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί υπέρμετρα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών προστατευτικών κοινωνικών πολιτικών για την αναπηρία. Ως εκ τούτου, στα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα και οι άλλες παροχές, θα πρέπει να υπολογιστεί και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων της Eurostat που αφορούν στην εποχή προ οικονομικής κρίσης, βίωναν σε πολύ μεγάλα ποσοστά την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ είναι γνωστή η ισχυρή και αμφίδρομη σχέση μεταξύ της φτώχειας και της αναπηρίας.

Η επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας επισυνάπτεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.