Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Θεσσαλονίκη, πόλη ανάπηρη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια εχθρική πόλη για άτομα με αναπηρία είναι η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με έκθεση της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Προσβασιμότητα των ατόμων με δυσκολίες στη μετακίνηση στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Όπως προκύπτει και από την έκθεση, σύμφωνα με το Alterthess.gr, η πολιτεία αδιαφορεί επιδεικτικά για το γεγονός πως η μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία καθίσταται μια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση.

Επικεφαλής της ερευνητική ομάδας ήταν ο καθηγητή Αριστοτέλης Νανιόπουλος. Μέσα από την έκθεση παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα σε ανοιχτούς χώρους, σε κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μνημεία κ.α. «Πρέπει να αναφερθεί ότι το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα δημιουργεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στα άτομα με δυσκολίες στη μετακίνηση, τα οποία δεν είναι μόνο οι άνθρωποι με αναπηρίες αλλά και οι ηλικιωμένοι ή οι γονείς με τα παιδικά καροτσάκια», επισήμανε ο καθηγητής.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών-ΠΕΚΜ,ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος και ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «Η Αμυμώνη-Σύλλογος Θεσσαλονίκης».

Πολίτες της Θεσσαλονίκης με αναπηρία μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην μετακίνησή τους. Όπως τονίζει το Alterthess συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του εκπροσώπου των Παραπληγικών Γ. Αυγουστίνου ότι ακόμη και κτίρια του Δήμου όπως αυτό που γινόταν η συνέντευξη τύπου (Κέντρο Αρχιτεκτονικής) δεν διέθεταν ασανσέρ που να έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε η μετακίνηση των αναπήρων να γίνεται απρόσκοπτα. «Ζούμε μια πολύ επικίνδυνη καθημερινότητα, δεν γίνεται έτσι να συνεχίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την Ένωση Κωφών επισημάνθηκε πέρα από το ζήτημα της προσβασιμότητας και το θέμα της επικοινωνίας. Εκπρόσωπος της Ένωσης υπογράμμισε την απουσία διερμηνέων στις υπηρεσίες αλλά και στην ανυπαρξία στοιχειώδους μέριμνας που θα βελτίωνε την εξυπηρέτησή τους στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση κτλ.

Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην μετακίνησή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως αναφέρεται αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των παροχών στις συμβατικές γραμμές προς τους χρήστες με αναπηρία το επίπεδο εξυπηρέτησης δεν είναι το επιθυμητό λόγω της κακής διαμόρφωσης των στάσεων, της εκτεταμένης παράνομης στάθμευση της μεγάλης πληρότητας των οχημάτων κ.α.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Alterthess, η λανθασμένη διαμόρφωση διαβάσεων, οι κακές πρακτικές στην κατασκευή ραμπών αποτελούν συνήθη φαινόμενα στην πόλη που καθιστούν αδύνατη την μετακίνηση των ΑΜΕΑ. Πολλά προβλήματα και για τους τυφλούς πολίτες λόγω της ανυπαρξίας ειδικών αξόνων διέλευσης, κολονακίων, παράνομης στάθμευσης, τραπεζοκαθισμάτων κ.α. που λειτουργούν ως εμπόδια. Ελλιπής είναι και η προσβασιμότητα σε υποδομές του ΑΠΘ σε χώρους υγεινής και σε κοινόχρηστους χώρος.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Alterhess που επικαλείται τη σχετική έκθεση, στα μνημεία της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις όπως π.χ. στην Ροτόντα με την δημιουργία ομοιωμάτων για τους τυφλούς αλλά συνεχίζουν να απουσιάζουν χώροι στάθμευσης, κεκλιμένο επίπεδο επί του πεζοδρομίου με την κατάσταση της επιφάνειά του σε πολλά σημεία της πόλης να περιέχει ρηγματώσεις, ασυνέχειες, λακκούβες κ.α..

Πληροφορίες για την προσβασιμότητα στην Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα accessibility.auth.gr.



Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.