Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΑΕΙ με καλές προοπτικές και χαμηλές βάσεις εισαγωγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τμήματα σε 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο.

«Τυχεροί» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει πέρα από τα μαθηματικά γενικής παιδείας και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Οι εν λόγω μαθητές μπορούν να επιλέξουν τμήματα από το 5ο επιστημονικό πεδίο καθώς και το 2ο ή το 4ο.

Ακόμα και με βαθμολογία λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια έχουν πληθώρα επιλογών σε τμήματα των ΑΕΙ και στα τρία επιστημονικά πεδία. Οι υποψήφιοι με μαθηματικά γενικής και ΑΟΘ μπορούν να διεκδικήσουν 25.110 θέσεις των ΑΕΙ από το σύνολο των 46.735 θέσεων των ΑΕΙ (σύνολο εισακτέων σε όλα τα πεδία) καθώς και 18.390 θέσεις των ΤΕΙ. Στα θετικά κρίνεται και το γεγονός ότι οι θέσεις εισακτέων αυξήθηκαν στο 2ο , 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο.



ΠΕΔΙΟ
ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΑΕΙ
2ο πεδίο Θετικών Επιστημών    
10.480
4ο πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών    
7.525
5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης    
7.105
Σύνολο
25.110
Υποψήφιος της τεχνολογικής κατεύθυνσης με μαθηματικά και ΑΟΘ που συγκέντρωσε 11.000 μόρια μπορούσε με τις περσινές βάσεις της γενικής σειράς να εισαχθεί σε αξιόλογα τμήματα του 5ου πεδίου όπως είναι τα:

- Διοίκησης Επιχειρήσεων Παν. Αιγαίου (10.605)

- Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Παν. Πάτρας ( 9.497)

- Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού Παν. Πελοποννήσου (9.307)

Τα πιο πάνω τμήματα δίνουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Υπάρχουν όμως και άλλα τμήματα των ΑΕΙ με χαμηλές βάσει​ς​ εισαγωγής που ανήκουν στον κλάδο της Γεωπονίας όπως είναι αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης στην ακριτική Ορεστιάδα με βάση εισαγωγής 10.461 μόρια και επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου.

Υπάρχουν όμως και χαμηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο με θετικές προοπτικές. Το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας είχε βάση 8.505 μόρια και δίνει επαγγελματικά δικαιώματα ιχθυολόγου. Κάτω από τα 10.000 μόρια απαιτούσε το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο ενώ στα 9.811 μόρια διαμορφώθηκε η βάση του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Παν. Αιγαίου (Σάμος).

Άλλο ένα αξιόλογο τμήμα είναι και αυτό των Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης που η βάση του το 2013 διαμορφώθηκε στα 9.298 μόρια. Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων:

- Το 90% των αποφοίτων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

- To 96% των εργαζόμενων αποφοίτων βρήκε απασχόληση σε λιγότερο από 12 μήνες και το 51% σε λιγότερο από 2 μήνες.

- Το ποσοστό ανεργίας για τους απόφοιτους 2005-2007 ήταν 13,2%

Τέλος να αναφέρουμε ότι από φέτος οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες δικαιούνται ελεύθερες μετεγγραφές.

Για παράδειγμα ένας υποψήφιος που εισήχθη στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Αιγαίου μπορεί να πάρει μετεγγραφή στα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Παν. Μακεδονίας και σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.