Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Του απαγορεύτηκε να συνεχίσει τις σπουδές του στη φυλακή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταδίκη της Βουλγαρίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια καταδίκη… εισέπραξε σήμερα η Βουλγαρία για την παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση -το οποίο κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση- από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 37χρονου (σήμερα) Βέλιο Βέλεφ κατά της Βουλγαρίας, ο οποίος ισχυριζόταν ότι κακώς οι βουλγαρικές αρχές του απαγόρευσαν να συνεχίσει τις σπουδές του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενόσω ήταν προφυλακισμένος για 29 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2004 που συνελήφθη) στις φυλακές της Στάρα Ζαγορά, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η εν λόγω απαγόρευση συνιστά παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι λόγοι που επικαλέσθηκαν οι αρχές της Βουλγαρίας, για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση συμμετοχής του Βέλεφ στο σχολείο της φυλακής, δεν ήταν σαφείς από νομικής και οικονομικής απόψεως.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ναι μεν το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν υποχρεώνει να κράτη να δημιουργήσουν σχολεία για τους κρατούμενους, αλλά όταν – όπως στην περίπτωση των φυλακών Στάρα Ζαγορά –, υπάρχει ήδη σχολείο στη φυλακή, το να απαγορεύεται σε κρατουμένους να το παρακολουθούν συνιστά αυθαίρετο και παράλογο περιορισμό.

Καταδικάζοντας την Βουλγαρία το Δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλλει 2.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη στον Βέλεφ και 1.406 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του δικηγόρου του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.