Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποσύρονται τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δέκα μέρες μετά την καταστροφή που προκάλεσαν, συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση επιδημιών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μείωση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Σάβα στον δήμο Μπόσανσκα Ποσάβινα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και η κατάσταση βαθμιαία ομαλοποιείται, αλλά εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες στην περιοχή Οτζάκ και στο κεντρικό τμήμα του καντονιού Ποσάβσκα.

Τα νερά του ποταμού εξακολουθούν να απειλούν την περιοχή του Μπρτσκο, λόγω υπερχείλισης σε ανάχωμα στην περιοχή Βουτσίλοβτσι.

Στα υπόλοιπα τμήματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συνεχίζεται η εκκαθάριση των ερειπίων που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες.

Στην πόλη Μαγκλάι, η οποία μετρά τις περισσότερες πληγές από τις πλημμύρες, στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, αποκαταστάθηκε σήμερα η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στον δήμο Μαγκλάι, Άντο Μάγκλιτσα δήλωσε ότι απομακρύνονται τόνοι λάσπης και απορριμμάτων από τα προάστια της πόλης.

«Ξεκίνησαν οι κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές κι αυτό τώρα αποτελεί ένα ξεχωριστό πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Μάγκλιτσα στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας BH Radio 1.

Στην πόλη Ντομπόι, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό.

Στην άλλη πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες, το Μπόσανσκι Σάματς, η στάθμη του ποταμού Σάβα μειώνεται κατά ένα εκατοστό ανά ώρα, αλλά τα νερά εξακολουθούν να καλύπτουν ακόμη τους δρόμους.

Στον δήμο Μπιέλινα, η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων απαγόρευσε στους πολίτες να εισέρχονται στα χωριά όπου ζουν, τα οποία χαρακτηρίζονται ζώνες πιθανής εκδήλωσης επιδημιών. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ειδικές μονάδες πολιτικής προστασίας που απομακρύνουν τον πληθυσμό και συγκεντρώνουν τα πνιγμένα ζώα.

Ο πρόεδρος της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Ζίβκο Μπούντιμιρ ζήτησε πρόσθετη βοήθεια από την Κροατία για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού πνιγμένων ζώων στην περιοχή της Μπόσανσκα Ποσάβινα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή του πληθυσμού.

«Μπορεί να συμβεί επιδημιολογική καταστροφή και να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα με τη μόλυνση κτιρίων και αγροτικής γης» δήλωσε ο κ. Μπούντιμιρ, τονίζοντας ότι η Βοσνία δεν έχει αρκετές ειδικευμένες ομάδες για να αναλάβουν το έργο της απομάκρυνσης των δεκάδων χιλιάδων πνιγμένων ζώων που επιπλέουν στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Επιμελητηρίου της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας προειδοποίησε ότι έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την απομάκρυνσή των πνιγμένων ζώων και ότι αν καθυστερήσει κι άλλο υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.