Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Οι καθηγητές γερμανικών κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαμάχη σχετικά με το νόμο για την επάρκεια διδασκαλίας.

Δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την επάρκεια διδασκαλίας σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωση Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, στον διαδικτυακό τόπο deutsch.gr που μεταξύ των άλλων κάνει λόγο για πιέσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε στο καθεστώς που θεσπίστηκε πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (με τον Αναγκαστικό Νόμο 2545 του 1940) να μην αλλάξει.

Η Ένωση υποστηρίζει ότι «τα συμφέροντα, που θέλουν να διδάσκουν με μισθούς πείνας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών απλοί κάτοχοι πιστοποιητικών γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 και το Κράτος να συνεχίζει να τους βαπτίζει «Καθηγητές» φαίνεται πως έχουν ισχυρές προσβάσεις, που φτάνουν μέχρι του σημείου, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων».

Η ανακοίνωση εδράζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α’/26-3-2014) ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος θα έπρεπε εντός ενός μηνός (δηλ. μέχρι τις 26/4) να καθορίσει με Υπουργική Απόφαση τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένης γλώσσας.

Σχετικές ερωτήσεις για την επάρκεια διδασκαλίας έχουν κατατεθεί στη βουλή . Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει σε απάντησή του ότι «προβλέπεται εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου η έκδοση απόφασης του ΥΠΑΙΘ με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας». Το Υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του αναφέρει σε απάντηση του ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του Ν.4250/26-3-2014 ορίζεται ότι «με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα». Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν δυο μήνες από την έκδοση του νόμου δεν έχει προχωρήσει όπως αναφέρουν και οι καθηγητές γερμανικών στις σχετικές ρυθμίσεις.

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής υπενθυμίζει ότι στις 9 Απριλίου 2012 αποσύρθηκε από τη Βουλή από τον τότε Υπουργό Παιδείας Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη η τροπολογία για τη θέσπιση κριτηρίων στη χορήγηση της επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα αναφερόταν: «Αποσύρθηκε η προτεινόμενη ρύθμιση για τον καθορισμό ενιαίων κριτηρίων χορήγησης της διδακτικής επάρκειας. Μολονότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων, απαιτεί περαιτέρω διάλογο με τους ενδιαφερομένους και τα Πανεπιστήμια».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.