Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η Μύγα της Μεσογείου «ανακαλύπτει» και τη Βόρεια Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι δυσκολίες αντιμετώπισης και ο κίνδυνος για τις εξαγωγές.

Σε σοβαρή απειλή για τα καρποφόρα δέντρα στη Βόρεια Ελλάδα και άρα και για τις εξαγωγές νωπών φρούτων προς αχανείς αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία, θα μπορούσε να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια η μύγα της Μεσογείου, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει κάνει την εμφάνισή της και στη Μακεδονία, που μέχρι πρότινος ήταν στο «απυρόβλητο», λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο πληθυσμός της μύγας, που κατάγεται από την υποσακχάρια Αφρική, αλλά έχει εξαπλωθεί μέχρι και την κεντρική και νότια Αμερική, είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένος στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά το επιβλαβές έντομο έχει αρχίσει να εμφανίζεται, γεγονός που επιτάσσει τη λήψη μέτρων.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Παπαδόπουλος, ομιλητής απόψε σε εσπερίδα, που συνδιοργανώνουν στη Βέροια το περιφερειακό παράρτημα Κ. Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ), η Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος και ο Σύλλογος Γεωπόνων νομού Ημαθίας, με την υποστήριξη του δήμου Βέροιας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η μύγα- «χαμαιλέων»

«Η μύγα της Μεσογείου προκαλεί σημαντικές ζημίες στις νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας. Αλλά την τελευταία δεκαετία έχει εμφανιστεί σε πολύ μικρούς πληθυσμούς και στη Βόρεια Ελλάδα, που στο παρελθόν θεωρείτο αφιλόξενη για το έντομο λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αυτό μπορεί να οφείλεται αφενός στην άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής -καθώς όταν ο χειμώνας είναι ήπιος επιβιώνουν μεγαλύτεροι πληθυσμοί- και αφετέρου στο γεγονός ότι το έντομο ίσως προσαρμόζεται προοδευτικά και σε πιο ψυχρά κλίματα, όπως της Βόρειας Ελλάδας», εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος.

Οι δυσκολίες αντιμετώπισης και ο κίνδυνος για τις εξαγωγές

Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη μύγα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς των οπωρώνων παγκοσμίως για τρεις λόγους: πρώτον, η γκάμα των ξενιστών της είναι πολύ μεγάλη, αφού περιλαμβάνει από εσπεριδοειδή μέχρι πυρηνόκαρπα. Δεύτερον, η αντιμετώπισή της δεν είναι εύκολη και δεν γίνεται με τους γνωστούς τρόπους γιατί οι πληθυσμοί της δεν υπάρχουν μόνο σε οπωρώνες, αλλά και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, ακόμη και σε αυλές σπιτιών. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η εφαρμογή περιφερειακών -και όχι μεμονωμένων- προγραμμάτων αντιμετώπισης, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και τις αυλές.

Τρίτον, μεγάλες αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία, όπου το έντομο δεν έχει εγκατασταθεί, έχουν αυστηρούς κανονισμούς καραντίνας για τις εισαγωγές φρούτων από περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς της μύγας, γεγονός που αυξάνει το κόστος εμπορίας (καθώς ακόμη και για εισαγωγές μη προσβεβλημένων φρούτων, χρειάζεται να γίνουν πρόσθετες ενέργειες, πριν την εξαγωγή, για λόγους πρόληψης, όταν αυτά προέρχονται από περιοχές με πληθυσμούς μύγας).

Απαραίτητο το δίκτυο παγίδευσης

«Το φαινόμενο στη Βόρεια Ελλάδα είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένο. Έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί πολύ μικροί πληθυσμοί στη Νάουσα, τα Γιαννιτσά ή τη Βέροια. αλλά το θετικό είναι ότι όταν αναπτύσσονται οι πληθυσμοί του εντόμου, τα φρούτα στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ήδη συγκομισθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε προληπτικά, ώστε οι εξαγωγές μας να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι να εγκαταστήσουμε ένα πολύ καλό και συστηματικό δίκτυο παγίδευσης εντόμων σε περιοχές με εκτεταμένους οπωρώνες. Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί από την κεντρική διοίκηση, σε συνεργασία με τα κατά τόπους ινστιτούτα και περιφερειακά κέντρα φυτών», προσθέτει ο κ.Παπαδόπουλος.

Ήδη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρόκειται να εγκαταστήσει από φέτος «παγίδες» σε περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Χαλκιδικής, αλλά όπως επισημαίνει ο κ.Παπαδόπουλος, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εμφάνισης του εντόμου δεν αρκούν μεμονωμένες κινήσεις, αλλά χρειάζεται ένα συστηματικό δίκτυο, που θα υποστηριχθεί και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους ίδιους τους παραγωγούς. Επιπροσθέτως, επιβάλλεται να δημιουργηθούν ζώνες, όπου ο αμελητέος αριθμός μυγών θα τεκμηριώνεται, ώστε τα εξαγόμενα φρούτα να συνοδεύονται από σχετικά πιστοποιητικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.