Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Οι φίλοι και οι εχθροί των δοντιών μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μυστικά για ένα υπέροχο χαμόγελο!
Ένα όμορφο χαμόγελο μας χαρίζει μια πιο ελκυστική και νεανική εμφάνιση. Όμως, ο χρόνος και ορισμένες καθημερινές «αθώες» συνήθειες διαβρώνουν το σμάλτο και απειλούν την υγεία των δοντιών μας. Αν θέλετε να μάθετε τους εχθρούς και τους φίλους των δοντιών σας σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα όλα αυτά που έχουμε ετοιμάσει για εσάς!

Εχθρός Νο 1

Γλυκά: Αποφύγετε τα γλυκά, τα οποία αυξάνουν την ισορροπία οξέων στο στόμα, ενθαρρύνουν τα βακτήρια να εισχωρούν με αποτέλεσμα την ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας.

Εχθρός Νο 2

Ζαχαρούχα ποτά ή φαγητά: Οποιαδήποτε τροφή ή ποτό με οξέα ή τανίνες, όπως το κρασί, το τσάι, τα αναψυκτικά αλλά και ορισμένα λαχανικά και φρούτα, προκαλούν διάβρωση του σμάλτου των δοντιών ενώ το λευκό ψωμί και τα χάμπουργκερ μειώνουν τη λειτουργία μάσησης της γνάθου. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα μακροπρόθεσμα να προκληθεί απώλεια των δοντιών. Επίσης, το είδος αυτών των τροφών μειώνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο δρα προστατευτικά χάρη στο οξύ που περιέχει. Γι' αυτό, μετά από την κατανάλωση τέτοιων τροφών καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε καλλυντικές λευκαντικές οδοντόκρεμες με μικρόκοκκους, καθώς και εκείνες που εξουδετερώνουν τα οξέα.

Εχθρός Νο 3

Κάπνισμα: Τα συστατικά που περιέχει το τσιγάρο όταν εισπνέονται μπαίνουν κατευθείαν στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των ούλων και στη συνέχεια μέσω των πνευμόνων στο αίμα. Αποτέλεσμα; Μεταξύ άλλων, λόγω της πίσσας και της νικοτίνης να αποχρωματίζεται το σμάλτο των δοντιών.

Εχθρός Νο 4

Στρες: Η καθημερινή πίεση και το στρες μειώνουν την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος της περιοδοντικής νόσου και τερηδόνας.

Φίλος Νο 1

Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο: Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο θα πρέπει να γίνεται στοματικός έλεγχος, γιατί η πρόληψη όπως ξέρετε είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Σημαντικό: Να συμβουλεύεστε αμέσως τον οδοντίατρο όταν υπάρχει αιμορραγία των ούλων ή έντονος πόνος στα δόντια.

Φίλος Νο 2

Καθημερινό βούρτσισμα: Δύο φορές την ημέρα, το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν από τον ύπνο, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αποφύγετε τις οδοντόβουρτσες με πάρα πολύ σκληρές τρίχες, οι οποίες θα βλάψουν τα ούλα σας και φροντίστε να τις αλλάζετε κάθε τρεις μήνες για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.

Φίλος Νο 3

Οδοντικό νήμα: Εκτός από τη χρήση οδοντικού νήματος πρέπει να έχετε και μια μίνι βούρτσα για να καθαρίζετε καλά τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και στις βακτηριακές λοιμώξεις.

Φίλος Νο 4

Οδοντόκρεμες με φθόριο: Το φθόριο αυξάνει την ανθεκτικότητα του σμάλτου και εμποδίζει το σχηματισμό βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών.

Φίλος Νο 5

Υγιεινή Διατροφή: Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ενισχύσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν όχι μόνο στα δόντια σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία άλλα και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Νερό: Το νερό αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο με τη σειρά του έχει θετική επίδραση στο σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, μια γουλιά νερό ή ξέπλυμα του στόματος μετά από κάθε γεύμα προστατεύει τα δόντια από τα βακτήρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.