Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οι πρωινοί τύποι είναι πιο χαρούμενοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι συνήθειες ύπνου αλλάζουν με την ηλικία και επηρεάζουν τον οργανισμό.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζουν ότι όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί, δεν είναι απλά πιο χαρούμενοι από εκείνους που τους αρέσει το ξενύχτι, αλλά απολαμβάνουν και τη ζωή τους σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι εφηβικές τάσεις προς το… ξενύχτι και του ξυπνήματος προς το μεσημέρι, αρχίζουν να «εξασθενούν» όσο περνούν τα χρόνια.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αυτή ακριβώς η αλλαγή σε ένα πιο «πρωινό πρόγραμμα» μπορεί να εξηγεί το γιατί οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες είναι πιο χαρούμενοι από τους νεότερους.

«Προηγούμενη μελέτη υποστήριζε ότι οι πρωινοί τύποι δηλώνουν πιο χαρούμενοι, συγκριτικά με όσους ανέφεραν ότι προτιμούν τις ώρες που δεν έχει και πολύ φυσικό φως. Όμως αυτή η έρευνα είχε γίνει σε νεαρούς ενήλικες» δήλωσε στο LiveScience η ερευνήτρια Renee Biss από το πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σε αυτήν την πιο πρόσφατη έρευνα οι ερευνητές εξέτασαν δύο «πληθυσμούς»: μια ομάδα 435 ατόμων ηλικίας 17 έως 38 ετών και μία άλλη 297 ατόμων ηλικίας 59 έως 79 ετών.

Στην ηλικία των 60 οι περισσότεροι είναι πρωινοί τύποι και μόνο το 7% των νεαρών ενηλίκων προτιμά να… τεμπελιάζει το πρωί.

Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, το ποσοστό αυτό (7%) αντιστοιχεί σε εκείνους που ξενυχτάνε.

Οι «πρωινοί τύποι» ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας και στις δύο ομάδες, ενώ έτειναν να νιώθουν και πιο υγιείς, σε σχέση με τους ξενύχτηδες, εξήγησε η Biss.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κοιμούνται καλύτερα, κάτι που εκτός από το να τους κρατά σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί όντως να έχει θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του επιστημονικού εντύπου Emotion.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.