Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οι τραυματικές εμπειρίες «γράφονται» στα γονίδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το «σοκ» επηρεάζει το σπέρμα και μπορεί να περάσει στους απογόνους.

Τα παιδιά ανθρώπων που έχουν βιώσει εξαιρετικά τραυματικά γεγονότα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτό συμβαίνει γιατί το «σοκ» από την τραυματική εμπειρία επηρεάζει το σπέρμα.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διπολικής διαταραχής στα παιδιά, ενώ είναι τόσο «ισχυρές» που μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την ψυχική υγεία των εγγονιών.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν εδώ και καιρό πως οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές συμπεριφοράς, οι οποίες «περνούν» από τη μια γενιά στην επόμενη.

Ωστόσο, έχουν μόλις αρχίσει να κατανοούν πώς συμβαίνει αυτό, αναφέρει η Emma Innes σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH Zurich) πιστεύουν, ότι έχουν έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουν πώς οι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να μεταφερθούν μέσα από τα γονίδια από τη μια γενιά στην άλλη.

«Είμαστε σε θέση να δείξουμε για πρώτη φορά πώς οι τραυματικές εμπειρίες επηρεάζουν το μεταβολισμό μακροχρόνια και πως αυτές οι αλλαγές είναι κληρονομικές» ανέφερε στην εφημερίδα η καθηγήτρια Isabelle Mansuy. «Το πιο πιθανό είναι ότι αποτελεί ένα τμήμα μιας αλυσίδας γεγονότων, που ξεκινούν από την παραγωγή πολλών ορμονών του στρες από τον οργανισμό» πρόσθεσε η ίδια.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι και άλλα χαρακτηριστικά, πέρα από αυτά που προέρχονται από τραυματικές εμπειρίες, θα μπορούσαν να κληρονομούνται μέσω παρόμοιων μηχανισμών των μορίων RNA.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.