Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«Πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος γευμάτισε με τους ανήλικους μετανάστες της «Αποστολής».

«Βασική εντολή του Χριστού είναι ο σεβασμός κάθε ανθρωπίνου προσώπου, ανεξαρτήτως, φυσικά, καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας. Δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος είναι λευκός ή μαύρος. Πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος».
Με την φράση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε, σήμερα το μεσημέρι, τους ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες στον ανακαινισμένο ξενώνα «Εστία» της «Αποστολής», στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι.

Ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα στα παιδιά που φιλοξενούνται από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο της Εκκλησίας λέγοντας ότι « οφείλει να καλλιεργήσει και να ενισχύσει τον σεβασμό στον άλλον άνθρωπο, τον διαφορετικό».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην παράδοση της εκκλησίας υπενθυμίζοντας ότι «οι «ξενώνες» αποτελούσαν το σπουδαιότερο θεσμό την εποχή του Βυζαντίου και προορίζονταν για την δωρεάν παροχή στέγης τόσο για τους ξένους, όσο και για εκείνους που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση και δεν είχαν μια κατοικία». Χαρακτήρισε ασυγχώρητο λάθος το να γυρίζει κανείς την πλάτη του σε ανθρώπους από άλλες χώρες που υποφέρουν «ενώ, όπως είπε, πρέπει να μας προβληματίσουν οι αιτίες που οδηγούν σε εκπατρισμό και μετανάστευση».

Ο Αρχιεπίσκοπος, με αφορμή τις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας αναφέρθηκε στο τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής «Τον ήλιον κρύψαντα» στο οποίο ο Ιησούς εμφανίζεται ως ξένος και ζήτησε από όλους να το έχουν στην καρδιά τους.

Στον ξενώνα Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων «Εστία» στον Άγιο Δημήτριο τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας. , η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης και Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας .

Ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων «Εστία» παρέχει υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, δυναμικότητας 20 ατόμων. Επιπροσθέτως, ο Ξενώνας αποσκοπεί στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ως προς την κοινωνική ένταξη τους, δημιουργική απασχόληση, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι απασχολούνται σε μια ευρεία σειρά αθλητικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω των συνεργασιών της «Αποστολής» και της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών με φορείς της τοπικής κοινωνίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.