Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Διεθνές κύκλωμα βασάνιζε μετανάστες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα αθωράκιστα νότια παράλια της Κρήτης εκμεταλλεύονταν οκτώ Σύριοι και ένας Ηρακλειώτης προκειμένου να βγάζουν χρήματα από εξαθλιωμένους μετανάστες που αναζητούσαν καλύτερο αύριο σε μία χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Οι 9 συλληφθέντες στις αποθήκες ψυχών της οδού Χριστομιχάλη Ξυλούρη και των Καλλεσίων φαίνεται ότι ήταν οι κρίκοι μίας αλυσίδας που διακινεί μετανάστες από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη με σκοπό την έξοδο τους από τη χώρα και πιο συγκεκριμένα από τα νότια παράλια της Κρήτης, που είναι αφύλακτα και εκτεθειμένα.

Η χθεσινή επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου που ξεκίνησε από το διαμέρισμα στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη όπου εντοπίστηκαν οι 5 Σύριοι διακινητές και 19 μετανάστες – ανάμεσα τους και πολλά παιδιά – όπως αποκάλυψε το irakliolive.gr, έφερε λίγες ώρες αργότερα στο φως και τη δεύτερη αποθήκη ψυχών σε ένα σπίτι στα Καλλέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι ανήκε σε έναν 45χρονο που ένα χρόνο πριν είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές, όταν είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να διευκολύνει δύο Σύριους να διαφύγουν από τη χώρα με πλαστά χαρτιά με τα δικά του στοιχεία και του παιδιού του! Στην αποθήκη των Καλλεσίων μάλιστα οι διακινητές δεν δίσταζαν να απειλούν τους μετανάστες με όπλο προκειμένου να τους κρατούν εκεί σιωπηλούς και ήσυχους, σύμφωνα με την προανάκριση!

Και στις δύο περιπτώσεις, όπου η μία είναι συνέχεια της άλλης, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν συνολικά 78 κινητά τηλέφωνα καθώς και δύο αυτοκίνητα τα οποία τα χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των μεταναστών.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα ξεκινούσε από την Αθήνα. Τους μετανάστες εντόπιζαν «άκρες» του κυκλώματος από την Αθήνα και άλλες περιοχές και τους έλεγαν ότι για να φύγουν από τη χώρα θα πρέπει να μετακινηθούν στην Κρήτη. Οι μετανάστες πλήρωναν από 2.500 μέχρι 3.100 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά στην Ευρώπη.

Μεαφέρονταν ανά δύο ή ανά τρεις με τα πλοία της γραμμής και προορισμό το Ηράκλειο, όπου τους περίμεναν οι «σύνδεσμοι» του κυκλώματος. Από το λιμάνι με ένα ταξί και επικοινωνώντας με τα κινητά τηλέφωνα έκλειναν ραντεβού σε ένα σημείο κοντά στο διαμέρισμα. Στη συνέχεια μεταβίβαζαν τους μετανάστες στο αυτοκίνητο των διακινητών και από εκεί στο διαμέρισμα όπου και έμεναν μέχρι να βρεθεί τρόπος να βγουν από τη χώρα.

Η "διαμονή" στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ οι συνθήκες ... διαβίωσης τους στις αποθήκες ψυχών του Ηρακλείου ήταν πραγματικά φρικαλέες. Πενήντα εφτά άνθρωποι μοιρασμένοι σε δύο σπίτια έμεναν – κυριολεκτικά – ο ένας πάνω στον άλλο κάτω από άθλιες συνθήκες, έχοντας ακόμα και παιδιά μαζί τους. Οι δουλέμποροι είχαν αναλάβει τη σίτιση και τη φρούρηση τους. Σήμερα πάντως και οι 9 θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα. Στο μεταξύ οι μετανάστες και τα παιδιά τους έχουν μεταφερθεί σε χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου ενώ υπηρεσίες της πρόνοιας και του δήμου Ηρακλείου βοηθούν στη σίτιση και τη φροντίδα τους μέχρι να βρεθεί λύση ...

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Μιχάλης Καραμαλάκης αφού ευχαρίστησε την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου και το προσωπικό της για την εξαιρετική δουλειά που έκανε επεσήμανε τις προσπάθειες του σώματος να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.