Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα βασανιστήρια στη Συρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η έκθεση του Οργανισμού κάνει λόγο για «γενίκευση των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα τη γενίκευση της πρακτικής των βασανιστηρίων στις συριακές φυλακές, καταγγέλλοντας ότι σε αυτήν καταφεύγουν και κάποιες ένοπλες ομάδες.

Σε ένα έγγραφο 8 σελίδων η Ύπατη Αρμοστεία, που πήρε συνεντεύξεις από 38 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, επικαλείται ανώνυμες, τρομακτικές μαρτυρίες.

Η έκθεση κάνει λόγο για «γενίκευση των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων στα κέντρα (κράτησης) της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές ένοπλες ομάδες, «κυρίως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), το Μέτωπο αλ Νόσρα, η Άχραρ αλ Σαμ, η Ασιφάτ αλ Σάμαλ και η Λίουα αλ Ταουχίντ διαθέτουν κέντρα κράτησης», όπου βασανίζονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κυρίως από το 2013 και μετά.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα κυβερνητικά κέντρα κράτησης της Συρίας, αλλά και από κάποιες ένοπλες ομάδες», δήλωσε η Πιλάι.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι «άνδρες, γυναίκες και παιδιά απάγονται από τους δρόμους, τα σπίτια τους και τις εργασίες τους, ή συλλαμβάνονται σε κυβερνητικά σημεία ελέγχου, και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα από τα δεκάδες επίσημα ή μυστικά κέντρα κράτησης της κυβέρνησης».

Οι άνθρωποι αυτοί συχνά κρατούνται μυστικά, επ’ αόριστον και μερικές φορές μεταφέρονται από το ένα κέντρο στο άλλο, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, ενώ διευκρινίζει ότι κέντρα κράτησης έχουν δημιουργηθεί σε αεροδρόμια και στρατόπεδα.

Πολλές μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση κάνουν λόγο για κρατούμενους ακινητοποιημένους, κρεμασμένους ανάποδα απο το ταβάνι με τα μάτια καλυμμένα, τους οποίους χτυπούν, καίνε, βασανίζουν με διάφορα αντικείμενα και τους κάνουν ηλεκτροσόκ.

Η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε επίσης περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον ανδρών και γυναικών.

Πιο συχνά τα βασανιστήρια γίνονται «αμέσως μετά τη σύλληψη και στη διάρκεια των πρώτων ημερών ή εβδομάδων κράτησης και ανακρίσεων».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα βασανιστήρια αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εφόσον χρησιμοποιούνται με γενικευμένο τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.