Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 και από τα βορειοδυτικά.

Πιο αναλυτικά:

• Την Μεγάλη Τετάρτη (16/4):

o Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που είναι πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους, προβλέπονται στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην Δυτική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

o Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της Δυτικής) και της Δυτικής Στερεάς (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.200 μέτρα).

• Την Μεγάλη Πέμπτη (17/4)

o Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν, κατά διαστήματα, να είναι τοπικά ισχυρές.

o Τα έντονα φαινόμενα (ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ισχυροί άνεμοι) θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα βαθμιαία, όμως στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο θα εξασθενήσουν.

o Χιονόπτωση θα εκδηλωθεί στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.100 μέτρα).

• Την Μεγάλη Παρασκευή (18/4):

o Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί, με περεταίρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές, εκτός από την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

o Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.10 μέτρα).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδων, πιθανής χαλαζόπτωσης και χιονόπτωσης). Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να πληροφορήσουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.