Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η κυβέρνηση ψάχνει plan B στις μεταρρυθμίσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ασφυκτική πίεση για υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων χωρίς… εκπτώσεις. Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις.

Η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φαίνεται πως απαιτείται για να κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας η διαπραγμάτευση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της «σούπερ δόσης» των 11 δισ. ευρώ έως το Μάιο.

Το παζάρι βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω των μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ. Αν κυβέρνηση και τρόικα εμμείνουν στις αρχικές τους θέσεις, το αδιέξοδο φαντάζει ως απειλητικό ενδεχόμενο παρ’ ότι είναι σαφές πως καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη. Κι' αυτό σε μια στιγμή που φαίνεται πως στο δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει πρόοδος και το 2014 δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Μετά από ένα μαραθώνιο συσκέψεων στη διάρκεια του τριημέρου τόσο σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο όσο και με την τρόικα, κατέστη σαφές ότι «τα πράγματα είναι ζόρικα», όπως έλεγε με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολονυχτία της Καθαρής Δευτέρας.

Το πρόβλημα αναδεικνύεται ως ξεκάθαρα πολιτικό. Αν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει σημαντικά για να τα βρει με τους τροϊκανούς σε θέματα όπως το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, έρχεται ενδεχομένως αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να περάσει τις αλλαγές στη Βουλή, την ώρα που η χώρα μπαίνει στην τροχιά των διπλών εκλογών.

Από τις διαπραγματεύσεις των προηγουμένων ημερών φάνηκε ξεκάθαρα πάντως ότι η τρόικα δεν θα συμβιβαστεί απλώς με μία συμφωνία στα χαρτιά. Η συμφωνία είναι αναγκαία συνθήκη για να ανάψει το πράσινο φως μιας πολιτικής δήλωσης επιβράβευσης των ελληνικών προσπαθειών από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου (εφόσον κλείσει έως την Κυριακή η διαπραγμάτευση) αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να εκταμιευθεί η δόση.

Η τρόικα, έχει ήδη διαμηνύσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα συνδεθεί με προαπαιτούμενα, τα οποία δεν είναι άλλα από την υλοποίηση της επικείμενης συμφωνίας με νόμους.

Στην τελική(;) ευθεία της διαπραγμάτευσης, η εκκίνηση δίνεται σήμερα στις 11 το πρωί οπότε έχει προγραμματιστεί συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Γ. Στουρνάρα.

Αγκάθι, αποτελεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από το καλοκαίρι. Η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τους εργοδότες, η ελληνική πλευρά θέλει ένα μέρος (τουλάχιστον 1%) να αφορά και τους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια η σκυτάλη περνά στα μεγάλα… ζόρια. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συσκέψεων που έχουν προγραμματιστεί στη συνέχεια με τους υπουργούς Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Σε αυτές η κυβέρνηση προσέρχεται χωρίς κάποιο ξεκάθαρο «plan B». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις μήνες νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει “είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές». Σημειώνοντας με έμφαση «θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας».

Τα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει το υπουργείο Ανάπτυξης

1. Γάλα

Η τρόικα εμμένει στην πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής. Πρόταση η οποία από την πρώτη στιγμή προσέκρουσε στις αντιδράσεις κτηνοτρόφων, βιομηχανίας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προκειμένου το υπουργείο Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση το Μαξίμου, να υπερπηδήσει τα εμπόδια, κατέβηκε στις διαπραγματεύσεις με δική του πρόταση η οποία και αυτή δέχεται τα πυρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς σχετικά με την διάρκεια της ζωής στο παστεριωμένο γάλα αφορά στην μερική απελευθέρωση με εισαγωγή του χαρακτηρισμού «γάλα ημέρας», απαλοιφή του όρου «φρέσκο» και ορισμό των ημερών διάθεσης του με ευθύνη της βιομηχανίας.

2. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την πώληση τους και εκτός των φαρμακείων. Η ελληνική πλευρά προτείνει την απελευθέρωση της τιμής με ανώτατη τιμή αυτή που ορίζει το υπουργείο Υγείας στο δελτίο τιμών φαρμάκων και την πώληση τους μόνο εντός φαρμακείων. Πρόταση την οποία δεν δέχεται η τρόικα. Αντιθέτως ζητά να υιοθετηθούν και οι άλλες προτάσεις του ΟΟΣΑ, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα να ιδρυθούν αλυσίδες φαρμακείων, να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

3. Βιβλία

Η τρόικα ζητά να υιοθετηθεί η πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων, πρόταση η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση εκδοτών και συγγραφέων και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού.

Η αντιπρόταση που κατέβασε το υπουργείο Ανάπτυξης, και έλαβε ήδη την «κίτρινη κάρτα» της τρόικα, προβλέπει τη διατήρηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση. Επίσης το υπουργείο προτείνει την απελευθέρωση της τιμών των ξενόγλωσσων και των σχολικών βοηθημάτων.

4. Εμπορικές Μισθώσεις

Η τρόικα συνεχίζει να απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Επίσης θέμα ανέκυψε το ξημέρωμα της Δευτέρας και για τα τουριστικά ακίνητα, με το υπουργείο Ανάπτυξης να το παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.