Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Βρέθηκε το γονίδιο που συνδέεται με το χαμηλό IQ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει έρευνα δύο βρετανικών πανεπιστημίων.

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ένα παιδί να έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας από τα πανεπιστήμια του Κάρντιφ και του Μπρίστολ στη Μ. Βρετανία, ένα γενετικό τεστ αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού θα μπορούσε να αποκαλύψει ποια παιδιά το φέρουν, ανοίγοντας το δρόμο για μια θεραπεία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά κάτω των επτά ετών με μια κοινή παραλλαγή του γονιδίου, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εξαιρετικά χαμηλό IQ αν έχουν μειωμένα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.

Το 4% των μωρών που γεννιούνται κάθε χρόνο φέρουν το γονίδιο αυτό σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, αναφέρει ο Ben Spencer σε δημοσίευμα της Daily Mail.

Δίνοντας στα παιδιά δισκία θυρεοειδικών ορμονών θα μπορούσε να επιτρέψει τους εγκεφάλους τους (και το επίπεδο IQ τους) να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

Η νέα αυτή έρευνα επικεντρώθηκε στο ενζύμο deiodonase-2, το οποίο εμπλέκεται στην επεξεργασία των θυρεοειδικών ορμονών εντός των κυττάρων.

Μια μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο σχετίζεται ήδη με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στη νέα αυτή έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν τα γενετικά δεδομένα 3.123 παιδιών κάτω των επτά ετών, τα οποία είχαν υποβληθεί και σε εξετάσεις για τη μέτρηση του IQ τους.

Όσα είχαν χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και είχαν και την παραλλαγή της deiodonase-2, εμφάνιζαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν επίπεδο IQ κάτω του 85, που θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Λίβερπουλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.