Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μύθοι για την ενυδάτωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει να προσέχουμε για μια ικανοποιητική λήψη υγρών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Ακούμε συχνά από διάφορες πηγές συμβουλές σχετικά με το πόσο νερό και πόσα υγρά γενικά πρέπει να καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Υπάρχουν όμως κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με το τι είναι σωστό να καταναλώνουμε και πώς πρέπει να ενυδατωνόμαστε:

- «Πίνετε 2 έως 2,5 λίτρα νερού την ημέρα, δηλαδή 8-10 ποτήρια νερό»: Αυτή είναι η κατάλληλη πρόσληψη νερού για ένα μέσο ενήλικα άνδρα ή γυναίκα, και δεν αναφέρεται μόνο σε πόσιμο νερό, αλλά και στο νερό που περιέχεται σε όλα τα ποτά και ροφήματα που καταναλώνει το άτομο μέσα στην ημέρα, καθώς και στο νερό που περιέχεται στα τρόφιμα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20-30% του νερού που λαμβάνουμε προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από την κατανάλωση υγρών.

- «Πίνετε όταν διψάτε»: Όταν διψάσουμε, σημαίνει ότι ήδη ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος, οπότε μας στέλνει σήμα μέσω της αίσθησης της δίψας για να πιούμε νερό. Επομένως, το αίσθημα της δίψας δεν αποτελεί ασφαλή μηχανισμό για να εξασφαλίσουμε τη σωστή ισορροπία νερού στο σώμα μας. Πρέπει να πίνουμε νερό πριν ακόμη διψάσουμε.

- «Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη προκαλούν αφυδάτωση»: Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη έχουν γενικά διουρητική δράση, αλλά μικρή και παροδική. Αντίθετα, συμβάλλουν στη συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού, καθώς μας προσδίδουν σημαντική ποσότητα νερού.

- «Η κατανάλωση ροφημάτων και ποτών προσθέτει θερμίδες»: Δεν έχουν όλα τα ροφήματα θερμιδικό περιεχόμενο, π.χ. το τσάι, ο καφές και τα «διαιτητικά» ποτά και αναψυκτικά του εμπορίου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Τα κανονικά αναψυκτικά και οι χυμοί συμβάλλουν στη θερμιδική πρόσληψη, ωστόσο ενυδατώνουν κιόλας. Οπότε πρέπει να τηρείται μέτρο στην κατανάλωσή τους και να προτιμώνται μόνο εφόσον κάποιος δυσκολεύεται να καταναλώσει πολύ νερό και άλλα ροφήματα μη θερμιδικά.

Η ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε δεν αποτελεί από μόνη της δείκτη σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού. Κι αυτό, γιατί οι ανάγκες σε νερό κάθε ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη διατροφή, το περιβάλλον και το κλίμα, τη φυσική και εργασιακή δραστηριότητα.

Πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ποτών σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι καταναλώνονται διαφορετικές ποσότητες ποτών και ροφημάτων στις διάφορες χώρες, με τη δημοτικότητα των ποτών να διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό, το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες.

Επιπλέον, οι επιλογές και η ποσότητα κατανάλωσης επηρεάζονται από την ημέρα της εβδομάδας αλλά και τις ώρες λήψης υγρών. Για παράδειγμα, είναι ενδιαφέρον ότι όσοι δεν πίνουν καθόλου υγρά πριν τις 10:00 π.μ., έχουν τη χαμηλότερη συνολική πρόσληψη υγρών.

Φάνηκε επίσης ότι όσοι ενήλικες έπιναν τρία ή περισσότερα διαφορετικά είδη υγρών την ημέρα ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη που συστήνει η ευρωπαϊκή αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA).

Διάφορα είδη ποτών καταναλώνονται από πολλούς ανθρώπους: νερό με αρώματα και γεύσεις (π.χ. γλυκά, ξινά κλπ), ενεργειακά ποτά (π.χ. χυμοί, αναψυκτικά, γάλα, αθλητικά ποτά) ή ποτά εμπλουτισμένα με μικροθρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες (π.χ. αθλητικά ποτά, εμπλουτισμένο μεταλλικό νερό) και άλλα ροφήματα (π.χ. αφεψήματα, καφές).

Επιπλέον, τα διάφορα ποτά μπορεί να καταναλώνονται σε διάφορες θερμοκρασίες (ζεστά, κρύα ή παγωμένα), κάτι το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τις προτιμήσεις των ατόμων. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί επακριβώς αν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν την κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού, η οποία μετράται με αντικειμενικούς δείκτες όπως η οσμωτικότητα των ούρων και ο όγκος των ούρων.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι είναι οι εξής:

- Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε ένα ευρύ φάσμα ποτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

- Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτό ή ρόφημα ή νερό.

- Εάν καταναλώνετε μικρές ποσότητες υγρών μέσα στην ημέρα, η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και όχι συχνή, ενώ παράλληλα τα ούρα έχουν σκούρο χρώμα, αυτά ενδέχεται να είναι σημάδια αφυδάτωσης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.