Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ξεσηκώνονται οι φαρμακοποιοί για ωράρια και συνεταιρισμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βάζουν «λουκέτο» διαρκείας, ποιες ρυθμίσεις είναι τα «αγκάθια».

Αντιμέτωπη με ακόμα ένα μέτωπο- που ανοίγει από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών- βρίσκεται από σήμερα η κυβέρνηση: Ρολά κατεβάζουν τα φαρμακεία όλης της χώρας - πλην Αττικής, όπου οι συνδικαλιστές αποφασίζουν το μεσημέρι - και οι φαρμακοποιοί απειλούν με απεργία διαρκείας. Κόκκινη γραμμή για τον κλάδο αποτελούν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ οι εκπρόσωποί του καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση τις έφερε «αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο την τελευταία στιγμή».

Ειδικότερα μία σειρά διατάξεων απελευθερώνει πλήρως το ωράριο των φαρμακείων, επιτρέπει τη δημιουργία συνεταιρισμών φαρμακείων και δίνει πράσινο φως για συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα (όπως για παράδειγμα με σουπερμάρκετ).

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν «Τα Νέα», στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα φαρμακεία μπορούν να έχουν εμβαδόν μόλις 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευνοεί «πέντε ισχυρούς για να ελέγξουν την περίθαλψη». Μάλιστα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδη αφήνει αιχμές για επιχειρηματικά συμφέροντα και τονίζει ότι «κάποιοι βάζουν τα κέρδη πάνω από τη δημόσια υγεία».
Μετά τις εξελίξεις αυτές οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και καλούν τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας «να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου».

Μάλιστα, διαμηνύουν προς τους βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο να εξασφαλίσουν και... φάρμακα για τον κόσμο.

Γκρίζα ζώνη για τον κλάδο αποτελεί μεταξύ των άλλων και ρύθμιση που επιτρέπει σε μη αδειούχους φαρμακοποιούς να επενδύσουν σε ήδη λειτουργούντα φαρμακεία, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στο ποσοστό κεφαλαίου που έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν.

Και ενώ οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούνται οι μισθώσεις φαρμακείων, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι έτσι διευκολύνεται η είσοδος νέων φαρμακοποιών στον χώρο και εξυπηρετείται η σύσταση συνεταιρισμών μεταξύ φαρμακοποιών ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί επιμένουν ότι η κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν όλα τα φαρμακεία στο κέντρο των πόλεων αλλά και έξω από τα νοσοκομεία, αυξάνοντας έτσι την προκλητή συνταγογράφηση.

Στελέχη του υπουργείου ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο κλειστός προϋπολογισμός για την ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πλαφόν στις συνταγές που γράφουν οι γιατροί αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα σε παράτυπες συναλλαγές που θα αύξαναν τις μαύρες τρύπες των Ταμείων.
Οσον αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίδεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να παρατείνουν τη λειτουργία του φαρμακείου τους πέραν του διευρυμένου ωραρίου.

Το γερμανικό μοντέλο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου με στόχο να ελεγχθεί η είσοδος των επιχειρηματιών στο πεδίο των φαρμακείων. Συγκεκριμένα, το εν λόγω μοντέλο προβλέπει μάξιμουμ αριθμό συνεταιρισμών (π.χ., όχι πάνω από τρεις) για κάθε μη αδειούχο φαρμακοποιό.


------------


Απεργία διαρκείας στα φαρμακεία

Στην Αθήνα θα κλείσουν μετά τις 14:30.

«Λουκέτο» διαρκείας μπαίνει από σήμερα στα φαρμακεία με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην τα ανοίξουν έως ότου αποσυρθούν διατάξεις του νομοσχεδίου.

Έως τις 2:30 μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν ανοιχτά τα φαρμακεία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Ο ΦΣΑ έχει καλέσει σε γενική συνέλευση τους φαρμακοποιούς της Αττικής στις 4 το απόγευμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι φαρμακοποιοί απαντούν στον «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, που με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο των 12.000 φαρμακείων σε καταστροφή και τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο».

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

«Ο Έλληνας ασφαλισμένος χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής, που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη» ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης, καλώντας τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να «επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου».

«Θα είμαστε στα "κάγκελα" και τους δρόμους» δηλώνουν οι φαρμακοποιοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.