Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για την ανασυγκρότηση του ΚΕΠΑ - Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το ΚΕΠΑ ως δημοσιονομικό εργαλείο περικοπής κοινωνικών δαπανών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.03.2014.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. με κατεπείγουσα επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κοινοποιούμενη και προς την Διοίκηση του ΙΚΑ, επισημαίνει την αναγκαιότητα της πλήρους και εκ βαθέων ανασυγκρότησης του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, γνωστό ως ΚΕΠΑ, το οποίο από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του παρουσιάζει διαρθρωτικές αδυναμίες και προβλήματα σε διοικητικό και υγειονομικό επίπεδο. 


Η Ε.Σ.ΑμεΑ. επισημαίνει ότι η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, ειδικά την τελευταία περίοδο με την απεργία των ιατρών ΕΟΠΥΥ δεν είναι δυνατόν να εκτονωθεί μόνο με την τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας και με την οποία προβλέπεται εκ νέου η σύσταση του Ειδικού Σώματος Ιατρών ΚΕΠΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4239/2014 με τις οποίες το ΙΚΑ αποσκοπεί στη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής των 85.000 (στοιχεία Φεβρουαρίου 014) αιτούντων την πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας τους, θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα σύνολο ενεργειών διαδικαστικού και θεσμικού χαρακτήρα για να οδηγήσουν στην ουσιαστική ανασυγκρότηση του ΚΕΠΑ. 


Υπό αυτό το πρίσμα, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε τις προτάσεις της οι οποίες αφορούν:
 Στη λήψη κατεπειγόντων μέτρων για την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής των αιτούντων την πιστοποίηση της αναπηρίας τους μέσω της απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
 Άμεση σύγκληση της Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 για για την ένταξη πρόσθετων κατηγοριών αναπηρίας/χρόνιας πάθησης στον πρόσφατο Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων.
 Θεσμικές παρεμβάσεις επιστημονικού και διοικητικού χαρακτήρα για την βαθιά και ουσιαστική ανασυγκρότηση του ΚΕΠΑ. (εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων βάσει ενός επικαιροποιημένου, σύγχρονου Κανονισμού Βαθμού Αναπηρίας, ουσιαστική εκπαίδευση των ιατρών για την επιστημονική διαδικασία της πιστοποίησης κ.ά.)
 Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Εφαρμογής και Ελέγχου του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΠΑ.

Η Ε.Σ.μεΑ. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να εξετάσει τις προτάσεις της και να σχεδιάσει την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠΑ, βάσει την νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, όπως αυτή αποτυπώνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το ν. 4074/2012.
Το ΚΕΠΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί χρήσιμο δημοσιονομικό εργαλείο μείωσης των κοινωνικών δαπανών.

Η επιστολή της Ε.Σ.ΑμεΑ. επισυνάπτεται για την πλήρη ενημέρωσή σας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δελτίο Τύπου σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 172 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.