Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τον τίτλο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ελλάδα για ΑΜΕΑ διεκδικεί η Κομοτηνή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα.

Τα «σκήπτρα» της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ελλάδα για άτομα με κινητικά προβλήματα διεκδικεί η Κομοτηνή χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ», που σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει φροντίσει για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων, ακόμη και με την αστική συγκοινωνία.

Η ιδιαιτερότητα της πόλης, που έχει κάνει πράξη το αυτονόητο, συνέβαλε και στην απόφαση ενός 24χρονου παραπληγικού να εγκαταλείψει τον τόπο κατοικίας του, την Αθήνα και να εγκατασταθεί στην Κομοτηνή διεκδικώντας την αυτονομία του, μακριά από το συγγενικό του περιβάλλον.

Ο Φάνης Παπαδημητρίου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και μετέβη στην Κομοτηνή για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης που υλοποιεί ο σύλλογος, είδε την πόλη σαν τον μικρό του «παράδεισο».

«Δεν έχω συναντήσει πουθενά στην Ελλάδα τέτοιου είδους προσβασιμότητα και μου φάνηκε απίστευτο, σαν παραμύθι» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 24χρονος, ο οποίος αφού παρακολούθησε το 15νθήμερο πρόγραμμα του συλλόγου, πήρε την απόφαση να μετακομίσει.

«Το είδα σαν απόδραση από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν για τα άτομα με αναπηρία στην Αθήνα και οι γονείς μου με ενθάρρυναν σ' αυτό. Άλλωστε, μ΄ ενδιαφέρει πρωτίστως να διεκδικήσω την οικονομική και κινητική αυτονομία μου και να πάρω τη ζωή στα χέρια μου. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ψάχνω για δουλειά, μέσω του ΟΑΕΔ» λέει ο κ. Παπαδημητρίου.

Ήδη, ο νεαρός έχει εγκατασταθεί σε ένα διαμέρισμα διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορεί να κινείται άνετα με το καρότσι του, έχοντας συγκάτοικο έναν φοιτητή των ΤΕΦΑΑ που γνώρισε στη διάρκεια του προγράμματος αυτόνομης διαβίωσης και ο οποίος τον βοηθάει σε κάποιες ανάγκες του καθώς, λόγω της αναπηρίας, δεν έχει την πλήρη ικανότητα εξυπηρέτησης.

Πάντως, αν και η ζωή στάθηκε σκληρή μαζί του, αφού η παράλυση προήλθε ύστερα από ατύχημα με μοτοσυκλέτα, όπου ήταν συνοδηγός, το 2008, ο ίδιος φαίνεται να το ξεπερνά και να «σκοράρει» ξανά στο στίβο της ζωής. Εξάλλου, πριν από το ατύχημα ήταν ποδοσφαιριστής και ξέρει να οδηγεί την μπάλα στα δίχτυα...
Η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα

Καταλυτικός πάντως για την απόφασή του να μετακομίσει στην Κομοτηνή, όπως παραδέχεται, ήταν ο ρόλος του Συλλόγου «Περπατώ» ο οποίος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002 από μία παρέα ατόμων με αναπηρία, φίλων και συγγενών τους.

Μέχρι σήμερα, μετράει περίπου 300 μέλη με κινητική αναπηρία καθώς επίσης και 150 ενεργούς εθελοντές, ενώ από το 2005 εκπαιδεύει φοιτητές Κοινωνικής Διοίκησης Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας.
Το 2003, ο Σύλλογος εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του τότε Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

«Πρόθεση του Συλλόγου από την απαρχή λειτουργίας του, ήταν η προσβασιμότητα στην πόλη. Με ενέργειές του και με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Κομοτηνή έχουν τοποθετηθεί παντού ράμπες, τις οποίες οι οδηγοί σέβονται και έχουν μάθει να μην παρκάρουν.

Επιπλέον, τα αστικά λεωφορεία έχουν ράμπες που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικά προβλήματα και, γενικότερα, έχουμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε στο θέμα αυτό την τοπική κοινωνία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου Βασιλική Χατζοπούλου.

Συμπλήρωσε δε, ότι ο Σύλλογος διαθέτει και δικό του, ειδικά διαμορφωμένο όχημα, για να εξυπηρετεί και τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία εκτός νομού. Ακόμη, οι παραλίες έχουν γίνει προσβάσιμες με την τοποθέτηση ειδικής ράμπας και όποιος το επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ειδικά ποδήλατα που διαθέτει ο Σύλλογος, στα οποία «κουμπώνουν» τα αναπηρικά αμαξίδια, για να μετακινηθεί γρήγορα και χωρίς συνοδό στην πόλη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.