Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Πόσοι είναι τελικά οι υπάλληλοι της βουλής;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» και το ρεπορτάζ για τη σύγκριση του αριθμού των υπαλλήλων στα κοινοβούλια των κρατών- μελών, έδωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου.

Όπως αναφέρει, στο δημοσίευμα συγκρίνονται ανομοιογενείς κατηγορίες υπαλλήλων, καθώς στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στα άλλα κοινοβούλια δεν περιλαμβάνονται οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι ειδικοί φρουροί. Αντιθέτως, στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στο προσωπικό της Βουλής γίνεται συνολική αναφορά σε όλες τις κατηγορίες μισθοδοτούμενων από την Ελληνική Βουλή.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, το 2009, έτος που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.361. Οι μετακλητοί (για τα πέντε κόμματα που τότε ήταν στη Βουλή) ήταν 88 και οι ειδικοί φρουροί ήταν 74. Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.196 και οι μετακλητοί (για τα 8 κόμματα) 125. Οι ειδικοί φρουροί ήταν 72.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια σταθερή και ανησυχητική μείωση των υπαλλήλων της Βουλής» τονίζει ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας πως «όταν συγκρίνουμε τα στοιχεία των κοινοβουλίων, δεν μπορεί να προσμετράμε τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών στους υπαλλήλους στην ελληνική Βουλή και στα άλλα Κοινοβούλια όχι».

Ειδικότερα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία, ο κ. Παπαϊωάννου επιμένει ότι η ελληνική Βουλή είναι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στη Γερμανία αντιστοιχούν 4,35 υπάλληλοι σε 1 βουλευτή και στην Ελλάδα η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,30 υπαλλήλους. Στο Βέλγιο, η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,7 υπαλλήλους.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας σημειώνει ότι είναι δεδομένη η μείωση του προσωπικού της Βουλής την ίδια ώρα που το κοινοβουλευτικό έργο έχει αυξηθεί σημαντικά. Ως ενδεικτικό της περιστολής, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής ήταν 222 εκατ. ευρώ, το 2009 και στον προϋπολογισμό της Βουλής, το 2014, οι δαπάνες είναι 142 εκατ. ευρώ. Η μείωση του προϋπολογισμού κατά 80 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις μειώσεις μισθών, όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Ως προς την προσμέτρηση των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών στο σύνολο των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει πάντως ότι είναι θέμα εκτίμησης. 

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Έθνος, έκανε λόγο για ρεκόρ σε αριθμό υπαλλήλων σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που κατέχει η ελληνική Βουλή με 1.993 μόνιμους και έκτακτους εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.