Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

«Δεν υποχωρούμε από το ελβετικό μοντέλο φορολόγησης καταθέσεων»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γ. Μαυραγάνης: Δε θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν η συμφωνία αυτή δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης κατέστησε σαφή την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει από το μοντέλο συμφωνίας που προκρίνει στην Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων κάνοντας μνεία στις συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για οφειλές του παρελθόντος που προέβλεπαν και προκαταβολή.

«Η θέση μας είναι σαφέστατη. Δεν υποχωρούμε στα αιτήματα τα οποία έχουν σχέση με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Δεν θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν η συμφωνία αυτή δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Έχουμε θέσει το πλαίσιο και υπάρχει αυτό το πλαίσιο σε δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία για να μπορέσει μια τέτοια συμφωνία να είναι και λειτουργική και προς όφελος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Μαυραγάνης είχε κληθεί να απαντήσει από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιώργο Κυρίτση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «ίσως πλέον το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε γιατί όπως η ανταλλαγή πληροφοριών μέσα από την οδηγία για τις αποταμιεύσεις είναι ένα θέμα που βάζει η ΕΕ και συζητά με την Ελβετία, πρέπει να δούμε ενδεχομένως και σε επίπεδο ΕΕ πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα της φορολόγησης καταθέσεων για το παρελθόν».

Μάλιστα ο κ. Μαυραγάνης υπεραμύνθηκε της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την προεργασία για τη σύναψη συμφωνίας.

«Η ελληνική πλευρά, έχοντας μια ομάδα για την οποία θα έλεγα είμαι υπερήφανος, προερχόμενη από διάφορες υπηρεσίες και αρχές που συνεργάστηκαν παρά πολύ καλά και υπέβαλαν σαφέστατες προτάσεις στην ελβετική πλευρά λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία των δύο συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελβετία, αυτή η ομάδα έκανε πολύ σοβαρή δουλειά», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι:

«Για πρώτη φορά οι Ελβετοί είδαν ότι έχουμε ένα μοντέλο συμφωνίας το οποίο εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ένα τέτοιο ζήτημα που το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, είχε νωρίτερα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, μετά την άρνηση των Ελβετών, πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή των Ευρωπαίων για την επίλυση του θέματος.

«Η Ελβετία ζητάει άδικα και παράλογα μέτρα και θα πρέπει εμείς να πιέσουμε τους εταίρους μας να συμβάλουν και αυτοί ώστε να εισπράξει η Ελλάδα φόρο από τα μαύρα χρήματα που έχουν κατατεθεί στην Ελβετία», είπε ο βουλευτής.

«Περίμενα κάτι να μου πείτε κύριε υπουργέ, γιατί θα στενοχωρήσετε και τον κ. Τσοχατζόπουλο στη φυλακή που σας ζητάει να επιστρέψετε τα κλεμμένα. Εδώ έχουμε μπερδευτεί τελείως σε αυτό τον τόπο. Υπάρχουν δισεκατομμύρια και αν πάμε μαζί, έξω από τις λίστες Λαγκάρντ, στην ΤτΕ, και αν δει κανείς τις καταθέσεις, παίρνει υπογλώσσιο και παίρνουμε άδικα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.