Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Εναντίον της προϋπηρεσίας μετά το 2010 η ένωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υποστηρίζουν ότι η μη ενημέρωση πινάκων εξασφαλίζει δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Κατά του ανοίγματος των πινάκων και της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας στους πίνακες των αναπληρωτών, που αποκτήθηκε μετά την 1-7-2010, τάσσεται η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποστηρίζοντας ότι η μη ενημέρωση πινάκων μετά το 2010 εξασφαλίζει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και όχι στρέβλωση και αδικίες. Σε κείμενό της επιχειρηματολογεί υπέρ αυτής της θέσης, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Με τον απαράδεκτο και απαξιωτικό προς την προϋπηρεσία των αναπληρωτών νόμο 3848/2010 (παρ.2 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄) ορίζεται ότι οι ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010 και ισχύουν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων που προβλέπονται στο άρθρο 3 (ήτοι των τελικών πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα καταρτιστούν μετά τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ).

Πάγια θέση της Π.Ε.Α.Δ, αφού τα μέλη της είναι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές που έχουν υπηρετήσει σε όλη την ελληνική επικράτεια και πριν αλλά κυρίως μετά το 2010, είναι η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών σε δημόσια σχολεία ως βασική προϋπόθεση κατοχύρωσης εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Θεωρούμε όμως πως όσο σοβαρό και αν είναι το ζήτημα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας αναπληρωτών μετά το 2010 αυτό μπορεί να συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού και πολυφωνικά τεκμηριωμένου διαλόγου χωρίς εμμονές, ύβρεις και προσβολές που δε συνάδουν προς το ήθος και το ύφος εκπαιδευτικών λειτουργών. Οι ιδέες, οι θέσεις και η προσφορά όλων μας κρίνεται και αξιολογείται συνεχώς τόσο από τα λόγια, όσο και από τα έργα μας.

Αναντίλεκτα, το θέμα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας μετά το 2010 και το αίτημα ανοίγματος ή όχι των πινάκων είναι άκρως σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως με το ενδεχόμενο της παρεμβολής στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών διαφόρων ομάδων εκπαιδευτικών (απολυμένοι από ιδιωτικά σχολεία, ειδικής αγωγής, προγράμματα ΕΣΠΑ) διακυβεύεται η αξιοκρατία, η διαφάνεια, αλλά και το μελλοντικό δικαίωμα μονίμου διορισμού.

Κατηγορίες και συκοφαντίες για εσκεμμένες και ιδιοτελείς επιλογές δεν ευσταθούν, ακόμη και όταν αυτές γίνονται υπό το κράτος επιπολαιότητας και συμφεροντολογικής σκέψης. Ο λόγος των εκπαιδευτικών λειτουργών οφείλει πρωτίστως να χαρακτηρίζεται από σοβαρό ήθος και την αναγκαία λογική και επιχειρηματολογία και ύστερα να επιδεικνύει περίσσεια κριτικής και πολυμάθειας.

Στα πλαίσια αυτά η Π.Ε.Α.Δ κάνει τις εξής διευκρινίσεις :

1. Υποστηρίζουμε ρητά ότι η προϋπηρεσία πρέπει να μετράει και ότι πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επαγγελματικής μας διεκδίκησης. Πρέπει όχι μόνο να μετράει και μάλιστα με μεγαλύτερους συντελεστές και πάνω από το 16,80 του νόμου 3848/2010, αλλά να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο μόνιμου διορισμού είτε σε συνδυασμό με επιτυχία ΑΣΕΠ (60%), είτε μόνη της (40%).

2. Αν ανοίξουν οι πίνακες μετά το 2010 θα διαιωνίσουν μια στρεβλή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (με προϋπηρεσίες από Εκκλησιαστικά, Σιβιτανίδειο, Ιδιωτικά, ΠΔΣ, Ειδικές κατηγορίες), αλλά και θα δημιουργήσουν μια παρόμοια στρέβλωση και αδικία αφού θα παρεμβληθούν άτομα με προϋπηρεσίες που εργάζονται στην ειδική αγωγή, καταστήματα φυλακών και πιθανόν πανεπιστημιακά προγράμματα ΕΣΠΑ. Συνεπώς με τη μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών τα επόμενα χρόνια θα εργάζονται μόνο αυτά τα άτομα αφού με το άνοιγμα των πινάκων θα βρίσκονται ψηλά σε αυτούς. Μια προσεκτική παρατήρηση των φετινών πινάκων αναπληρωτών σχολικού έτους 2013-14 αποδεικνύει ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά (τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες) προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με υψηλές προϋπηρεσίες (πλασματικές-διπλασιασμένες, εκκλησιαστικά, Σιβιτανίδειος, Ιδιωτικά, και ειδικές κατηγορίες).

Στη συγκεκριμένη όμως χρονική συγκυρία η Π.Ε.Α.Δ θεωρώντας ότι πρέπει στην εκπαιδευτική κοινότητα να υπάρχει επιτέλους συνέπεια λόγων και έργων και έντιμοι κανόνες και αναλογιζόμενη τους κινδύνους που θα προκύψουν από το άνοιγμα των πινάκων αναπληρωτών μετά το 2010, με αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης απέναντι σε όλους τους αναπληρωτές υποστηρίζει κλειστούς πίνακες μέχρι το 2010 όπως ορίζουν και οι διατάξεις του παρ.2 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) γιατί:

α) πιθανή ενημέρωση προϋπηρεσίας και μετά 2010 σημαίνει είσοδος στον πίνακα συναδέλφων που εργάζονται στην ειδική αγωγή, σε καταστήματα φυλακών (ΕΚΚΝ), εκατοντάδων απολυμένων από ιδιωτικά σχολεία, εργαζομένων καθηγητών σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα ΕΣΠΑ που έως τώρα δεν μετράει η προϋπηρεσία τους και πιθανόν από το 2013 και εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στο κοινωνικό φροντιστήριο.

β) Είναι ανήθικο προς του συναδέρφους οι οποίοι γνωρίζοντας ότι δεν μετράει η προϋπηρεσία, αρνήθηκαν το διορισμό τους ως αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) όπως το ίδιο το υπουργείο Παιδείας θέσπισε.

Αν το υπουργείο ή κάποιος υπεύθυνος μας εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αυτοί οι κίνδυνοι η Π.Ε.Α.Δ προφανώς θα συμφωνήσει με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και μετά το 2010.

«Αναρωτηθείτε όμως συνάδερφοι με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αν κάποιος μπορεί να μας δώσει αυτή την εγγύηση. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση, αν τεθεί θέμα προσμέτρησης της προϋπηρεσίας από την επόμενη και στο εξής, δεν είμαστε αντίθετοι. Η μη ενημέρωση πινάκων μετά το 2010 εξασφαλίζει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και όχι στρέβλωση και αδικίες», καταλήγει η πανελλήνια ένωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.