Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ρυθμίσεις για ευπαθείς ομάδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ομπρέλα προστασίας» ανοίγει για περίπου 500.000 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι, εποχικά εργαζόμενοι), ενώ σύνταξη στα 62 θα δικαιούνται οι αγρότες με 40 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με το Εθνος.

Συγκεκριμένα οι πέντε ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή είναι οι εξής:

1. Παρατείνεται για έναν χρόνο η ρύθμιση που προβλέπει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογενειών τους με τη συμπλήρωση 50 ενσήμων (αντί 100 που ίσχυε ως τώρα). Η ρύθμιση αυτή ωφελεί 150.000 εποχικά εργαζόμενους που δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα.

2. Παρατείνεται κατά ένα έτος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στους μακροχρόνια ανέργους που η κάλυψή τους επρόκειτο να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό ισχύει και για τα μέλη των οικογενειών τους. Εκτιμάται πως ωφελούνται 400.000 άτομα.

3. Δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται μία αδικία του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς σχετική ρύθμιση ισχύει σε όλα τα άλλα Ταμεία.

4. Χορηγείται το ΕΚΑΣ ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

5. Συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων σε όσους δικαιούχους εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα. Η καταβολή των επιδομάτων συνεχίζεται μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε κι αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί όλες αυτές οι εκκρεμότητες.

Στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού, με το ηλεκτρονικό σύστημα «Ατλας» θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να έχει άμεση πρόσβαση (ηλεκτρονικά) στα ένσημά του και στις εισφορές για όλο τον εργασιακό του βίο. Ουσιαστικά θα καταργηθεί η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, ενώ θα επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων. Μέχρι το καλοκαίρι το σύστημα «Ατλας» θα είναι έτοιμο περίπου σε ποσοστό 50%, ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα είναι στα μέσα του 2015.

Επίδομα ανεργίας για επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας θα δικαιούνται και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μπει σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η αρχική ρύθμιση κάλυπτε μόνο όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είχαν οφειλές, ωστόσο πλέον θα καλύπτονται και όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Το επίδομα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και καταβάλλεται από 3 έως και 9 μήνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.