Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Έδωσαν πτυχία 72 χρονιά μετά το ολοκαύτωμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

72 χρόνια μετά δόθηκαν διπλώματα Εβραίων που φοίτησαν στο «Ουμπέρτο Πρίμο» την περίοδο 1930-1942 και χάθηκαν στο ολοκαύτωμα.



«Ελευθερία! Τι ιερό, τι γλυκό όνομα! Πόσο αίμα χύθηκε για σένα, ω ελευθερία. Πόσοι ήρωες έδωσαν τη ζωή των για σένα. Να μπορέσουν τουλάχιστον, αν αυτοί οι ίδοι όχι, οι απόγονοι, να ζήσουν ελεύθεροι». Με αυτά τα λόγια η 17χρονη Εσθήρ Σαπόρτα, μαθήτρια του ιταλικού σχολείου Θεσσαλονίκης «Ουμπέρτο Πρίμο», ξεκινούσε την 5η Ιουνίου 1942 την έκθεση της με θέμα «Ο ύμνος εις την ελευθερίαν».

Οι Γερμανοί κατακτητές ήδη είχαν πατήσει το πόδι τους στη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, η μαθήτρια της Β’ τάξης του λυκείου οδηγούνταν στο Άουσβιτς, όπου θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Μάταια οι υπεύθυνοι του σχολείου περίμεναν να έρθει να παραλάβει το πτυχίο της. Η μαθήτρια ήταν ένα από τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος…

Στους απόγονους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, χθες σε μια συγκινητική τελετή το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρέδωσε μετά από 72 ολόκληρα χρόνια τα πτυχία των Εβραίων μαθητών στους απόγονους τους! Η πρωτοβουλία ανήκει στη διευθύντρια το Ινστιτούτου, Μόνικα Τζέκα και την έρευνα στα αρχεία του «Ουμπέρτο Πρίμο», ανέλαβε να διεκπεραιώσει με επιτυχία ο συνεργάτης του Ινστιτούτου, Αντόνιο Κρεσέντσι.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.