Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Οι καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φιλοξενούν «θησαυρούς» γνώσης και ιστορίας.

Οι βιβλιοθήκες είναι από τους πιο ενδιαφέροντες δημόσιους, ή ιδιωτικούς, χώρους που μπορεί να βρεθεί κανείς.

Περιστοιχίζεται από τεράστιο και πολύτιμο όγκο πληροφοριών και γνώσεων και μπορεί να «χαθεί» μέσα σε άγνωστους κόσμους ή να εντρυφήσει σε πιο συγκεκριμένους τομείς.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, με τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές:

Η βιβλιοθήκη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης



Χτίστηκε τον 6ο αιώνα και είναι η αρχαιότερη εν λειτουργία βιβλιοθήκη του κόσμου. Και μόνο το κτίριο στο οποίο στεγάζεται αποτελεί από μόνο του «ιστορία».

Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα.

Όπως αναφέρει mentalfloss.com η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, διαθέτει επίσης μία από τις αρχαιότερες μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης, ενώ η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η βιβλιοθήκη του Βατικανού



Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συλλέγει έγγραφα και χειρόγραφα από τον 4ο αιώνα, παρότι μόλις το 1471 η Αγία Έδρα αποφάσισε να χτίσει έναν «επίσημο χώρο» για να τα στεγάσει.

Η βιβλιοθήκη του Βατικανού διαθέτει την πιο σημαντική συλλογή ιστορικών εγγράφων στον κόσμο. Φιλοξενεί 1,6 εκατομμύρια βιβλία, 75.000 κώδικες, 8.600 κείμενα που τυπώθηκαν τον 15ο αιώνα.

Σε αυτήν ανήκει ο Βατικανός Κώδικας (Codex Vaticanus Graecus), ένας μεσαιωνικός χειρόγραφος κώδικας που περιέχει τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και ένα μέρος των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Θεωρείται η αρχαιότερη ολοκληρωμένη Βίβλος του κόσμου και χρονολογείται από το 325.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στα ατελείωτα ράφια του τομέα των «Μυστικών Αρχείων» (συνολικού μήκους 83 χιλιομέτρων) φιλοξενούνται πλήρη αρχεία των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας από το 1198.

Βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου



Η βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου διαθέτει περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή της και κάθε μέρα, προσθέτει περίπου 10.000. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου.

Σε αυτή ανήκει η προσωπική βιβλιοθήκη του Thomas Jefferson, κάθε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, εφημερίδες… τριών αιώνων, η Βίβλος του Γουτεμβέργιου, ένα προσχέδιο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, μερικά βιολιά Στραντιβάριους, η μεγαλύτερη και σπανιότερη συλλογή βιβλίων της Βόρειας Αμερικής και πάνω από 100.000 τίτλοι κόμικ.

Τον Ιανουάριο του 2013 είχαν καταλογογραφηθεί 170 εκατομμύρια αντικείμενα.

Άγιο Όρος



Η μονή της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος έχει τη σπουδαιότερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων και κωδίκων του κόσμου. Στο Άγιο Όρος φιλοξενούνται ακόμη ανεκτίμητοι θησαυροί και εικόνες από τη βυζαντινή αυτοκρατορία.

Beneicke Rare Books and Manuscript Library



Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ είναι η απόδειξη του γιατί «δεν πρέπει να κρίνει κανείς ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του». Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ένα τεράστιο και κακής αισθητικής, «κομμάτι» από τσιμέντο.

Όμως μέσα του… «κρύβει» ένα συναρπαστικό «θησαυρό».

Διαθέτει μερικούς από τους σπανιότερους τίτλους βιβλίων στον κόσμο. Κάθε φορά που η βιβλιοθήκη αποκτά ένα καινούριο τίτλο (βιβλίο, χειρόγραφο) το παγώνει στους μείον 33 βαθμούς (Fahrenheit) έτσι ώστε να σκοτωθούν όλοι οι μικροοργανισμοί που «τρώνε» τα βιβλία.

Στη συνέχεια το τοποθετεί σε ειδικό χώρο, περικυκλωμένο από γυαλί, ο οποίος σε περίπτωση φωτιάς πλημμυρίζει με ειδικές ουσίες για να μη γίνει το περιέχομενό του… στάχτη.

Σε αυτήν ανήκουν χειρόγραφα των James Joyce, Sinclair Lewis, Charles Dickens, Benjamin Franklin.

Trinity College, Δουβλίνο



Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν στη βιβλιοθήκη του κολλεγίου Trinity στο Δουβλίνο. Πρώτον, γιατί είναι ένας πολύ όμορφος χώρος. Κυρίως όμως γιατί το περιεχόμενό στο «Μακρύ Δωμάτιο» είναι… εντυπωσιακό. Πέρα από την Ειδική Συλλογή της, διαθέτει τίτλους με το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο μέρος της ιστορίας της Ιρλανδίας, ενώ το αρχαιότερο έγγραφο που διαθέτει χρονολογείται πίσω στον 13ο αιώνα π.Χ.

Ένα από τα πιο γνωστά της χειρόγραφα είναι το «The Book of Kells: Μετατρέποντας το σκοτάδι σε φως», το οποίο περιέχει τα τέσσερα Ευαγγέλια στα λατινικά, βασισμένα σε μια λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής και γραμμένο σε περγαμηνή. Μόνο αυτό το χειρόγραφο προσελκύει πάνω από 500.000 επισκέπτες το χρόνο.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας



Διαθέτει 270.000 αρχαία και εξαιρετικά σπάνια βιβλία, καθώς επίσης 35.000 επιγραφές σε οστά και όστρακα από χελώνες από την εποχή της Δυναστείας των Shang (ηλικίας πάνω από 36 αιώνες πριν). Σε αυτήν φιλοξενούνται ακόμη 27 εκατομμύρια τόμοι από διδασκαλίες του Κομφούκιου (Xiping Stone) σκαλισμένες επάνω σε πέτρες.

Η Βρετανική βιβλιοθήκη



Ιδρύθηκε το 1753 και η συλλογή της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου. Χρονολογείται πίσω μέχρι και το 2.000 προ Χριστού.

Διαθέτει 4 εκατομμύρια χάρτες, ένα εκατομμύριο παρτιτούρες και συνολικά φιλοξενεί περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντικείμενα.
Κάθε χρόνο προσθέτει στη συλλογή της έξι εκατομμύρια νέους τίτλους. Στα ράφια της φιλοξενούνται τίτλοι από σπουδαίους ανθρώπους όπως οι: George Orwell, Mark Twain, Karl Marx και Mahatma Gandhi.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.