Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Δεν δεσμεύονται οι λογαριασμοί μισθοδοσίας εταιρειών που φοροδιαφεύγουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η εξαίρεση των λογαριασμών μίας εταιρείας από τη δέσμευση στην περίπτωση που εντοπιστούν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, πρόκειται να προβλεφθεί στη δευτερογενή νομοθέτηση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, διευκρίνισαν στο capital.gr ότι με απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί σε δεύτερη φάση θα εξαιρούνται από τη δέσμευση οι λογαριασμοί μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις καταβάλουν μισθούς στους εργαζόμενους τους.

Στην παράγραφο 9 του άρθρου 48 του τελευταίου φορολογικού πολυνομοσχεδίου ενσωματώνονται στο νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου τα οποία λαμβάνονται από τις φορολογικές αρχές στις περιπτώσεις που εντοπίζουν σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Το σημερινό καθεστώς περιγράφεται στο άρθρο 14 του ν. 2523/1997 και προβλέπει τη δέσμευση των ακινήτων, την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων και των θυρίδων τόσο της επιχείρησης όσο και των φορολογούμενων που ευθύνονται για τη λειτουργία της επιχείρησης. Με βάση το σημερινό καθεστώς η δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων δεν μπορεί να επεκταθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων.

Με τη νέα διατύπωση της διάταξης που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν υπάρχει καμιά διάκριση μεταξύ λογαριασμών μισθοδοσίας και άλλων λογαριασμών της επιχείρησης που συλλαμβάνεται να φοροδιαφεύγει. Με το σημερινό καθεστώς η μισθοδοσία των υπαλλήλων καταβάλλεται κανονικά ακόμη και αν η επιχείρηση έχει εντοπισθεί να φοροδιαφεύγει. Με δεδομένο ότι αυτό αλλάζει, οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα μένουν απλήρωτοι στις περιπτώσεις που ο εργοδότης τους εντοπίζεται να έχει παρακρατήσει ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ και να μην το αποδίδει ή να έχει εκδώσει πλαστά ή εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.