Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ιράν: 80% αύξηση του AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από AIDS έχει καταγράψει μια εκρηκτική αύξηση στο Ιράν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως σήμερα, προειδοποίησαν θορυβημένα τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υγείας μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Από το 2002, «ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται κατά 80% κάθε χρόνο, περισσότερο από τον πληθωρισμό ή τις τιμές των ενοικίων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χασάν Χασεμί στην εφημερίδα Σαχρβάντ, καταγγέλλοντας ένα «ταμπού» της ιρανικής κοινωνίας.

Ο ισλαμικός νόμος που εφαρμόζεται στο Ιράν απαγορεύει τις σεξουαλικές σχέσεις πριν από το γάμο, οι οποίες τιμωρούνται με μαστίγωμα ή φυλάκιση. Όμως οι προγαμιαίες σεξουαλικές επαφές φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και ο αριθμός των εκδιδόμενων γυναικών ο οποίος σημειώνει ισχυρές αυξητικές τάσεις στις μεγάλες πόλεις, ειδικά στην Τεχεράνη.

Ο υφυπουργός υγείας, Αλί Ακμπάρ Σαγιαρί, σημείωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από το HIV έχει εννιαπλασιαστεί από το 2002, όταν σε διεθνές επίπεδο έχει κατά μέσον όρο διπλασιαστεί, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

«Όλοι πρέπει να μάθουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα (...). Πρέπει να ανακαλύψουμε νέους δρόμους στον αγώνα εναντίον του AIDS» επισήμανε ο Χασεμί.

«Σήμερα ολόκληρος ο κόσμος δίνει μάχη ενάντια στην ασθένεια αυτή κι εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας «τις εποχές εκείνες που αναφερόταν κανείς στο AIDS στις παρέες, για να κοροϊδέψει» τις δυτικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά για το 2013, 27.000 άνθρωποι έχουν ασθενήσει στο Ιράν, εκ των οποίων το 89% είναι άνδρες.

Το 2011, οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών (56%) και το ένα τρίτο (33%) είχε σεξουαλικές σχέσεις χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, εξήγησε ο Αλί Ακμπάρ Σαγιαρί.

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS) από την πλευρά της εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2012 71.000 άτομα ζούσαν με το ιό HIV στο Ιράν, εκ των οποίων 19.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών. Το AIDS ευθύνεται για 4.600 θανάτους στην χώρα.

Ο Αλί Ακμπάρ Σαγιαρί υποστήριξε ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το «τρίγωνο του θανάτου» που κατά τον ίδιο αποτελείται από «τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια για τις γυναίκες», χωρίς να κάνει καμιά άλλη διευκρίνιση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης του AIDS, ότι ένα ειδικό έντυπο 8 σελίδων όπου αναγράφονται οι κίνδυνοι και η θεραπεία της ασθένειας μοιράστηκε αυτήν την χρονιά στα ιρανικά σχολεία. Ένα κιτ για την άμεση διάγνωση της ασθένειας θα διανεμηθεί επίσης σε ολόκληρη την χώρα, προσέθεσαν τα μέσα ενημέρωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.