Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Συνέντευξη τύπου ενόψει της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα ΑμεΑ Συμπεράσματα της έρευνας της Κάπα Research για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ - Οι πολίτες στηρίζουν τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.12.2013

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Στην συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Κάπα Research για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ. Παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μέλη φορέων και συλλόγων. Τον συντονισμό της συνέντευξης και τη συνολική παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Λίγα λόγια για τα συμπεράσματα της έρευνας:

- Η αναπηρία δεν συγκαταλέγεται πλέον στην περιοχή των «ταμπού», του κοινωνικού στίγματος που επέβαλε την απομάκρυνση ενός ατόμου με αναπηρία από τη «θέα» της κοινωνίας. Σήμερα, η αναπηρία γίνεται αντιληπτή ως «συνάντηση» μεταξύ ενός ατομικού προβλήματος και μιας κοινωνικής κατασκευής.
- Στη χώρα μας, το ζήτημα της πρόσβασης στο περιβάλλον, που παραπέμπει ευθέως στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, παραμένει πάντοτε ανοιχτό. Ωστόσο, σε σχέση με το παρελθόν, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και του internet (63,6%) και να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση/ πληροφόρηση (55,6%).
- Η πρόοδος που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως προς την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία κινδυνεύει να ανασταλεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία τα τελευταία 3 χρόνια (58,8%) δημιουργώντας ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες στις οικογένειες (96,5%) διότι οι πολιτικές της κυβέρνησης που προάγουν την ισότητα και τη διαφορετικότητα στη χώρα μας θεωρούνται λιγότερο σημαντικές και έχουν μικρότερη χρηματοδότηση.
- Στο επίπεδο των διακρίσεων σε βάρος των ΑμεΑ, οι οποίες είναι ακόμη διαδεδομένες στην χώρα μας - σύμφωνα με το 79,4% των ερωτώμενων - και εκδηλώνονται κυρίως στην αναζήτηση εργασίας και στην πρόσβαση σε δημόσιους - κοινόχρηστους χώρους έχει σημειωθεί, επίσης, κάποια μεταβολή: σε ανάλογη έρευνα που είχε διεξάγει η Κάπα Research το 2003, η πλειοψηφία των ερωτώμενων εκτιμούσε ότι τα άτομα με αναπηρία ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας, δηλαδή η έκταση του κοινωνικού αποκλεισμού εθεωρείτο πολύ μεγαλύτερη.
- Η συνολική δεινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει αποδυναμώσει τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και δεν έχει οδηγήσει σε έξαρση του ατομικισμού, στοιχείο που καταγράφουν συνολικά οι κοινωνικές έρευνες των τελευταίων ετών.
Με το πέρας της παρουσίασης της έρευνας, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός ότι η αναπηρία δεν συγκαταλέγεται πλέον στα ταμπού. Η δουλειά του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος έχει οδηγήσει στην μείωση προκαταλήψεων και στίγματος, κάτι που αναγνωρίζεται και στην ίδια την έρευνα: Στις έρευνες κοινής γνώμης της τελευταίας τριετίας, οι θεσμοί της Πολιτείας και οι διάφοροι φορείς εκπροσώπησης γνωρίζουν πρωτοφανή κρίση καταγράφοντας ρεκόρ αρνητικών απόψεων ως προς το έργο, την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά τους. Η συνολική αυτή τάση δεν επηρεάζει τους φορείς εκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίοι λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία (7,26 με «άριστα» το 10) για το έργο τους στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τους αγώνες που δίνει η ΕΣΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα αυτό το διάστημα, για την υγεία, την ασφάλιση, τα ΚΕΠΑ, την εκπαίδευση, τις φοροαπαλλαγές, το ΕΚΑΣ κλπ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν ο Βασίλης Κεγκέρογλου, υφυπουργός Εργασίας, ο Συμεών Κεδίκογλου, υφυπουργός Παιδείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, από τους Οικολόγους Πράσινους ο Φώτης Μπίμπασης, ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου και η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λιλίκα Βασιλάκου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η έρευνα της Κάπα Research θα παρουσιαστεί και στην Θεσσαλονίκη - ώρα 17.30 στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace (Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη, Αίθουσα Αλέξανδρος Ι). Τον συντονισμό της συνέντευξης και την συνολική παρουσίαση της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσει η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επισυνάπτονται.

Όλη η έρευνα στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ. Φωτογραφίες στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Αποτελέσματα έρευνας (application/pdf, 3721 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 104 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 49 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.