Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα – σοκ: Αποκλεισμένο από κάθε μέλλον το 16,9% των νέων έως 24 ετών στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το φαινόμενο των Neets (Young People - Not in Education, Employment or Training), δηλαδή Νέοι εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης ή Κατάρτισης γιγαντώνεται στην περίοδο της κρίσης σε όλες της χώρες της Νότιας Ευρώπης με το 16.9% των νέων έως 24 ετών στην Ελλάδα να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Δραματική είναι η κατάσταση για τους νέους κάτω των 24 ετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΚΑΝΕΠ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής) της ΓΣΕΕ και του ΚΕΑΔΙΚ (Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη GPO και το ΙΗΔΛ (Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας).

Ειδικά στην Ελλάδα, ένα μεγάλο τμήμα των νέων ανθρώπων κινδυνεύουν να βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο και είναι άμεση η ανάγκη η πολιτεία, οι συνδικαλιστικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να συγκρατήσουν τη μεγάλη έξοδο των νέων ανθρώπων από την κοινωνία. Η κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση κατά 50% του ποσοστού κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ η χώρα τοποθετείται στις πρώτες θέσεις εντός της «ΕΕ των 28» αναφορικά με τους NEETs.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα και συμπεράσματα της έρευνας:

  • Παρατηρείται αύξηση κατά 50% του ποσοστού των NEETs στη χώρα μας, κατά την περίοδο της κρίσης.
  • Οι NEETs, αν και δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, εντούτοις, τόσο η διακύμανσή τους (διόγκωση), όσο και η περιφερειακή συγκέντρωσή τους, που εντοπίζεται κυρίως στα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, καταδεικνύουν, σαφώς, την άμεση διασύνδεση του φαινομένου με τις δυσμενείς συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης και με τις ακολουθούμενες μεθόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης.
  • Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των «αποκλεισμένων» ατόμων.
  • Οι νέοι με χαμηλό ή μεσαίο μορφωτικό επίπεδο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περιέλθουν σε κατάσταση NEET, καθώς, επίσης, οι νεαροί μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία, οι νέοι με πολύ σοβαρά προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας και όσοι εμφανίζουν βεβαρημένο οικογενειακό background.
  • H οικογένεια διαδραματίζει τον βασικότερο υποστηρικτικό ρόλο για τους NΕΕΤs, βοηθώντας τους οικονομικά και ψυχολογικά, ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως «προστατευτικό πλαίσιο» που περιορίζει- ως ένα σημείο- συναισθηματικές εξάρσεις ακραίας μορφής που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβατικές συμπεριφορές- κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. στην Αγγλία.
  • Οι NEETs στην Ελλάδα εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στο κοινωνικό κράτος και ταυτόχρονα εκφράζουν έντονη δυσφορία για το πολιτικό σύστημα.
  • Οι ΝΕΕΤs εξακολουθούν να θέτουν ως βασική προτεραιότητα την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και δευτερευόντως την επιστροφή τους σε κάποια μορφή μαθησιακής διαδικασίας, εκφράζοντας τις χαμηλές προσδοκίες τους για την αποτελεσματικότητα και τις ευκαιρίες που προσφέρει το υποσύστημα «εκπαίδευση- κατάρτιση- απασχόληση» από το οποίο απέχουν, κυρίως, λόγω στρεβλώσεων ή συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και όχι από προσωπική βούληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.