Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών με αναπηρία τη νέα σχολική χρονιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ΠΟΜΑΜΕΑ ΔΕ και ΝΙΝ καταγγέλει την αδιαφορία της πολιτείας - Δυτ. Ελλάδα: Λύση εδώ και τώρα στην μετακίνηση των μαθητών ΑμεΑ.


Εκτός εκπαιδευτικού συστήματος κινδυνεύουν να μείνουν οι περισσότεροι μαθητές με αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης καθώς δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το ζήτημα της μετακίνησης τους.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό των Εσωτερικών κο Γιάννη Μιχελάκη τις 27/9/2013 με την οποία ζητούσε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης . Δυστυχώς όμως έως τώρα οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και η μετακίνηση μαθητών με αναπηρία βρίσκεται στον «αέρα».

Πρέπει να δοθεί ουσιαστική λύση ΤΩΡΑ στην μετακίνηση των μαθητών ΑμεΑ καθώς η εμφάνιση προβλημάτων στο σύστημα μετακίνησης τους αυτομάτως οδηγεί στον αποκλεισμό τους από τα σχολεία και συνεπώς από την κοινωνική ζωή.

Στην επιστολή της στον κ. Μιχελάκη η ΠΟΜΑμεΑ αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας είναι μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α). Πρόκειται για κοινωνικό και μη κερδοσκοπικό δευτεροβάθμιο Φορέα , ο οποίος έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες : Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας – Ιθάκης.

Δυστυχώς ακόμη μια σχολική χρονιά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε με πρόβλημα.

Τεράστια είναι τα προβλήματα και στη μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Κάθε νέα σχολική χρονιά ξεκινούσε με αμέτρητα προβλήματα, η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρότερη όλων! Οι μαθητές με αναπηρία είναι οι παρίες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πλέον η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία είναι εκρηκτική. Χιλιάδες παιδιά με αναπηρία θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι.

Οι χρόνιες ελλείψεις παραμένουν: μη προσβάσιμα σχολικά κτίρια, προβλήματα και αδυναμίες του συστήματος μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία., έλλειψη παροχής παράλληλης στήριξης και συνεκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία, έλλειψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού το οποίο υποβαθμίζει την παροχή επαρκών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, έλλειψη εκπαιδευτικών βιβλίων προσβάσιμων στα άτομα με αναπηρία κλπ.

Ειδικά για τη μετακίνηση των μαθητών ΑμεΑ πρέπει να δοθεί ουσιαστική λύση, δεδομένου ότι η εμφάνιση προβλημάτων στο σύστημα μετακίνησής τους, αυτομάτως οδηγεί στον αποκλεισμό τους από τα σχολεία τους και συνεπώς και από την κοινωνική ζωή.

Ως εκ τούτου με την παρούσα κατάσταση στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης καταστρατηγείται:

-Η υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης των Ατόμων με Αναπηρία που υπαγορεύει ο Νόμος 3699/2008, η οποία για το αναπηρικό κίνημα της χώρας ουσιαστικά σημαίνει: α) ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν πρέπει να είναι εκτός σχολείου. β) ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινά την ίδια μέρα για τους μαθητές με αναπηρία όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πρέπει ήδη να έχει οργανωθεί η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

- Η συνταγματική επιταγή της παρ. 6 του άρθρου 21, σύμφωνα με την οποία: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

Έστω και στην ύστατη στιγμή επιβάλλεται να δοθεί μια λύση στην μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία δεδομένης της ταλαιπωρίας που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.