Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ο υγιεινός τρόπος ζωής «προστάτης» από μετέπειτα αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ειδικά για τις γυναίκες.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά και απέχουν του καπνίσματος έχουν ουσιαστικά μικρότερο κίνδυνο μετέπειτα αναπηρίας από τις συνομήλικές τους που ακολουθούν ένα λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Age and Ageing.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 2.500 βρετανίδες, 60-79 ετών, που είχαν πάρει μέρος στην μελέτη British Women's Heart and Health Study. Οι συμμετέχουσες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με το κάπνισμα, τη γυμναστική, την κατανάλωση αλκοόλ και τη διατροφή. Επτά χρόνια μετά την αρχική συλλογή πληροφοριών, κλήθηκαν και πάλι να απαντήσουν αν είχαν εκδηλώσει κάποιας μορφής αναπηρία λόγω προβλημάτων υγείας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν είχαν γυμναστεί ποτέ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αρθρίτιδα καθώς και προβλήματα βάδισης, ενώ ήταν επίσης πιθανό να έχουν καρδιακή νόσο. Όσες κάπνιζαν ή ήταν πρώην καπνίστριες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει καρδιακή νόσο σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ωστόσο, δεν προέκυψε καμιά σχέση της αναπηρίας με την κατανάλωση φρούτων, παρά μόνο ένα μικρό προστατευτικό όφελος από την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Μαζί όμως και οι τέσσερις αυτές παράμετροι του τρόπου ζωής εξηγούν το 17% του συνολικού κινδύνου αναπηρίας της γυναίκας, σε ορίζοντα επταετίας, υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στο Age and Ageing.

Η γυμναστική από μόνη της αναλογεί στο 9% του κινδύνου εκδήλωσης προβλημάτων βάδισης, στο 5% του καρδιακού κινδύνου και στο 4% του κινδύνου αρθρίτιδας.

Πάντως, η μελέτη δεν απαντά στο ερώτημα κατά πόσο οι υγιεινές συνήθειες θα πρέπει να τηρούνται δια βίου ή αν κάποιος αρχίσει να γυμνάζεται στα 60 έτη ή λίγο νωρίτερα θα έχει παρόμοια οφέλη υγείας.



Πηγή: http://health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.