Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση διασκεδάζει τις εντυπώσεις με έργα σε δήμους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με 231 έργα σε ισάριθμους δήμους της χώρας η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις πολλαπλές επιθέσεις που έχει καταφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα.

Η δραματική συρρίκνωση των πόρων, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ως απότοκα των επιταγών της τρόικας, αποτέλεσαν «αιτίες πολέμου» για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εξαναγκάζονται πλέον να «ποντάρουν», για την άσκηση πολιτικής, στην εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα παραπάνω έργα, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το περιβάλλον, τις αστικές αναπλάσεις, τον πολιτισμό, την οδοποιία και δρομολογούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το συνολικό κόστος των συμβάσεων ανέρχεται σε 452 εκατ. ευρώ. Από τα 231 έργα, τα 62 βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης (85% υλοποίηση σε όρους πληρωμών), τα 128 παρουσιάζουν βαθμό υλοποίησης από 40% έως 85%, που σημαίνει ότι σταδιακά θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ τα υπόλοιπα 41 έχουν αρχίσει πρόσφατα (υλοποίηση 40%) και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή τους.

Στην Αττική, καίριας σημασίας θεωρείται η αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης στο δήμο Κρωπίας, η κατασκευή παιδικών σταθμών (σε Μαρούσι, Παλλήνη, Αχαρνές, Χαλάνδρι, Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Σαλαμίνα), νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων (σε Καλύβια, Κερατέα), η ανέγερση του γυμνασίου Βουλιαγμένης κ.ά.

Αρκετοί δήμοι υλοποιούν το πιλοτικό πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη» που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων όπως η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αλλά και η μειωμένη προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους από τα άτομα με αναπηρία.

Τη μερίδα του λέοντος στην υπόλοιπη χώρα κατέχουν οι αποκαταστάσεις χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) καθώς και τα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Η πρωτοβουλία

«Πριν από δύο μήνες ανακοινώσαμε με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη την πρωτοβουλία "Κάθε δήμος και ένα έργο" με στόχο να διευρύνουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώριμων έργων από το ΕΣΠΑ.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν τα αναπτυξιακά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει μια κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων, η οποία θα παρακολουθεί την πρόοδο των έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Όπως τόνισε «συμφωνήσαμε, η ίδια επιτροπή, από τώρα να ξεκινήσει να εξετάζει προτάσεις των δήμων όλης της χώρας και για το επόμενο ΕΣΠΑ, για να μη χαθεί χρόνος και το καινούργιο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».



Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.