Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Νυν υπέρ πάντων η αλληλεγγύη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Του δε πολέμου οι καιροί ου μενετοί», επισήμανε στο 1ο βιβλίο του ο μεγάλος ιστορικός της Αρχαιότητας Θουκυδίδης κατά τη συγγραφή του Πελοποννησιακού Πολέμου, εννοώντας, πως «στον πόλεμο απαιτείται γρήγορη δράση». Μια φράση που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς μας για να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και το πώς πρέπει να αντιδράσει. Ωστόσο, η εν λόγω φράση βρίσκει πρακτική εφαρμογή τη σημερινή εποχή μέσα από το έργο που προσφέρουν στο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης οι δήμοι, οι εκκλησίες, οι φιλανθρωπικές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και πάνω από όλα οι εθελοντές.

«Κοινωνικά παντοπωλεία» σε όλη την Αττική

Με το ξέσπασμα της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι δήμοι αφουγκράστηκαν τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, δημιουργώντας με τη σύμπραξη οργανώσεων και ιδιωτών τις δομές κοινωνικές αλληλεγγύης. Πρώτη δομή που συστάθηκε ήταν το γνωστό πλέον «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Είναι αξιοσημείωτο, πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν «Κοινωνικά Παντοπωλεία» σε πολλούς δήμους της Αττικής, όπως: Αθήνας, Πειραιά, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κερατσινίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Μαρκοπούλου, Καισαριανής, Πετρούπολης, Παλλήνης, Χαλανδρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Διονύσου, Πεντέλης, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Ελευσίνας.

Οι δήμοι έφεραν εις πέρας την «Αποστολή» τους

Σε πολλές περιπτώσεις τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων είναι προϊόντα της συνεργασίας δήμων με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ιδιώτες ή την Εκκλησία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της συνεργασίας Δήμων-Εκκλησίας είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, που λειτουργούν υπό την «σκέπη» της «Αποστολής». Η «Αποστολή ιδρύθηκε το 2010 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με εθνική και διεθνή εμβέλεια στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Αποστολής» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλιθέας μόνο στο Α’ τετράμηνο λειτουργίας του εξυπηρετήθηκαν 210 οικογένειες και επωφελήθηκαν πάνω από 500 άτομα. Όσον αφορά στην στατιστική ανάλυση κατά κοινωνική ομάδα, το 54% αυτών είναι άνεργοι, το 23% είναι ΑΜΕΑ και το 12% υπερήλικες, ενώ συνολικά το 72% όσων ωφελούνται είναι ημεδαποί. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Μοσχάτου-Ταύρου στο Α’ τετράμηνο λειτουργίας εξυπηρετήθηκαν 157 οικογένειες και επωφελήθηκαν 457 άτομα, με το 55% εξ αυτών να είναι άνεργοι, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 27% είναι ΑΜΕΑ. Και εδώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία (73%) οι επωφελούμενοι είναι Έλληνες.

ΜΚΟ & Δήμοι: Η ισχύς εν τη ενώσει…

Ο ρόλος των ΜΚΟ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι σημαντικός, καθώς η συνεργασία τους με τους κατά τόπους δήμους μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στους οικονομικά πληγέντες συνανθρώπους μας. Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας με αντικείμενο έργου τη χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης που αφορούν στη δημιουργία νέων ή τη συνέχιση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας των παρακάτω οκτώ τύπων: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά φαρμακεία, Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, Δομές παροχής Συσσιτίων, Υπνωτήρια, Τράπεζες Χρόνου, Γραφεία Διαμεσολάβησης και Δημοτικοί Λαχανόκηποι. Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8 φορείς του Δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» (ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. ), με έδρα το Περιστέρι, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2001 και από τότε έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε πολλούς τομείς της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης σε μια τεράστια περιοχή, όπως το Περιστέρι. Η συνεργασία του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης με την ΚΙΠΟΔΑ και το δήμο Περιστερίου, που είχε άμεσα θετικά αποτελέσματα οδήγησε στη διεύρυνση του δικτύου και στους δήμους Αιγάλεω και Χαϊδαρίου.

Κοινωνικές δομές σε Αιγάλεω και Χαϊδάρι

Γι’ αυτό το λόγο η ΚΙΠΟΔΑ ως δικαιούχος του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013» και με τη σύμπραξη των δήμων Αιγάλεω και Χαϊδαρίου δημιούργησε το «Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδάρι».

Οι δομές περιλαμβάνουν Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Συσσίτιο. Όπως μας είπε αρχικά η πρόεδρος της ΚΙΠΟΔΑ Βασιλική Θώδα «παρά το γεγονός ότι οι δομές στους δήμους Αιγάλεω και Χαϊδαρίου βρίσκονται στους πρώτες μήνες λειτουργίας, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και η συνεργασία με τους δήμους και ιδιαίτερα με αυτόν του Αιγάλεω είναι σε εξαιρετικό επίπεδο». Σύμφωνα με την κα Θώδα, «Οι ιδιώτες, τα καταστήματα-σούπερ μάρκετ και οι εταιρείες βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή».

Σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες η πρόεδρος της ΚΙΠΟΔΑ είπε στην «Αττική free prees», πως «προσπαθούμε, δεδομένων των συνθηκών, να είναι σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο», δίνοντας ως παράδειγμα, «το καθημερινό συσσίτιο, το οποίο προέρχεται από μερίδες που φτιάχνονται σε σπίτια, ταβέρνες, εστιατόρια κ.ά.». Επιπρόσθετα, στο κοινωνικό φαρμακείο δίνονται ακόμη και τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ οι συνταγές εκτελούνται από εξειδικευμένους φαρμακοποιούς». Η κα Θώδα κατέληξε λέγοντας: «Πορευόμαστε με μια συγκεκριμένη λογική, την οποία προσπαθούμε να υπηρετήσουμε και αυτή είναι ‘’τίποτα δεν πάει χαμένο’’. Γι αυτό και στο συσσίτιο παρέχονται ακόμη και φρέσκα προϊόντα της ίδιας ημέρας, τα οποία δεν καταναλώθηκαν μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα, που μας δίνουν επιλεγμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Ο απολογισμός του έργου των δομών στο Περιστέρι

«Το θετικό έργο που παράγεται εδώ και καιρό στο Περιστέρι είναι το επιστέγασμα της αγαστής συνεργασία με το δήμου Περιστερίου», τόνισε εμφατικά η κα Θώδα. Στο Γραφείο Διαμεσολάβησης Περιστερίου, το οποίο υποδέχεται και ελέγχει τις αιτήσεις για το εάν πληρούν τα κριτήρια, όσοι θέλουν να ωφεληθούν από τα προγράμματα, εξυπηρετούνται 400 άτομα, περίπου 200 γυναίκες και 200 άνδρες. Πάνω από 300 είναι άνεργοι, ενώ περισσότεροι από 150 ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Περιστερίου οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 300, ενώ τα προϊόντα αγγίζουν τα 90.000, με πάνω από 140 χορηγίες. Στο Κοινωνικό Φαρμακείο έχουν εξυπηρετηθεί 500 άτομα, με την αξία των φαρμάκων να αγγίζει τα 30.000 ευρώ. Παράλληλα, η Κοινωνική-Ψυχολογική Υποστήριξη έχει βοηθήσει 25 οικογένειες με πάνω από 150 συνεδρίες.

Τέλος, υπάρχει και η Τράπεζα Χρόνου, που είναι η ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών μεταξύ εθελοντών, με μοναδική μονάδα συναλλαγής το χρόνο. Το νόμισμα της Τράπεζας είναι η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Η κάθε ώρα υπηρεσίας που προσφέρει κάποιος αντιστοιχεί σε Τ.Ε.Μ. Έτσι, κάθε προσφορά «ανταμείβεται» με χρόνο δηλαδή ο κάθε «καταθέτης» λαμβάνει ώρες υπηρεσίας από κάποιον συμπολίτη του μέλος της Τράπεζας Χρόνου. Σε αυτήν υπάρχουν αγγελίες προσφοράς και ζήτησης, που αφορούν σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, από την παροχή υπηρεσιών (όπως φροντίδα ηλικιωμένων, επιδιόρθωση ρούχων κ.α.) μέχρι αγαθά και προϊόντα.

Οι κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων

Το «Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων» (ΚΥΑΔΑ) με προγράμματα όπως το Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης, οι Ξενώνες, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό φαρμακείο, η Αθηναϊκή Αγορά, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών και η «Αλληλεγγύη στην οικογένεια» ενισχύει σταθερά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Σε επικοινωνία, που είχαμε με το Δήμο Αθηναίων, υπερτονίστηκε «η συνεργασία του δήμου με τις οργανώσεις, τους εθελοντές, τις εταιρείες και τις ΜΚΟ, γεγονός που αποτυπώνεται στο άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί για την υποστήριξη των απόρων πολιτών». Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι άνθρωποι του δήμου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση του δήμου Αθηναίων στις 16 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πλαισίου των κοινωνικών δομών και δράσεων του δήμου Αθηναίων.

Δημοτικός Λαχανόκηπος στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης λειτουργεί Δημοτικός Λαχανόκηπος, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη _ Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Δήμους Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης – Πεύκης». Όπως επισημαίνει ο δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σκοπός του Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι «η καλλιέργεια και παραγωγή οπωροκηπευτικών για αυτοκατανάλωση, συνεπώς και η ανακούφιση πολιτών με χαμηλά εισοδήματα και στη διαμόρφωση νησίδων συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία».

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν οι ωφελούμενοι των δήμων Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης Πεύκης φυτεύουν και καλλιεργούν οπωροκηπευτικά (ανάλογα με την περίοδο) σε έκταση που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ο Λαχανόκηπος αποτελείται από έκταση αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος και κατανέμεται σε ωφελούμενα άτομα σε ισομερή τεμάχια 50 τμ. με αποκλειστικό σκοπό τη σίτισή τους. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η καλλιέργεια χειμερινών κηπευτικών οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Ένα διαφορετικό φροντιστήριο στου Ζωγράφου

Ένα φροντιστήριο, διαφορετικό από τα άλλα, λειτουργεί στο δήμο Ζωγράφου, στο οποίο παρέχονται δωρεάν μαθήματα σε μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου (Α΄,Β΄,Γ΄, Λυκείου) με πλήρες πρόγραμμα, προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι μια από τις δραστηριότητες του Δημοτικού Κέντρου Επιμόρφωσης και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ζωγράφου. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται ενισχυτικά οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών από καθηγητές που προσφέρουν εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ώστε να καταστεί εφικτή η ισότητα στην παρεχόμενη παιδεία στους οικονομικά αδύναμους μαθητές της πόλης. Εξάλλου, τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν στις 8 Οκτωβρίου, ενώ μέσα στο καλοκαίρι λειτούργησαν και θερινά τμήματα προετοιμασίας για την Γ΄ Λυκείου και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη και καλοδεχούμενη», είναι το συμπέρασμα όσων συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας, τα οποία βεβαίως χωρίς μαζική συμμετοχή είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ατονήσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.