Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Εργαζόμενοι με αναπηρία σε διαθεσιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05.09.2013

Δεν προστατεύονται οι εργαζόμενοι με αναπηρία κάτω του 67% του ν. 1648/1986 και του ν. 2643/98, αφού οι διατάξεις του ν. 4172/13 (ΦΕΚ 167Α΄) εξαιρούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας τα άτομα με αναπηρία και μέλη της οικογενείας τους υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται τουλάχιστον σε 67%.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται με τους ανωτέρω νόμους και έχουν ποσοστό αναπηρίας < 67% εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ο καθορισμός όμως της διαδικασίας μοριοδότησης τους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (τρόπος πρόσληψης, τυπικά προσόντα, υπηρεσιακή αξιολόγηση κ.λπ), δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την παραμονή τους στην εργασία τους, αφού ο νομοθέτης δεν έχει λάβει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία των υπαλλήλων, ούτε και τη συνταγματική επιταγή για την προστασία των ατόμων με αναπηρία. Αγνοεί τις μειωμένες ευκαιρίες που έχουν οι υπάλληλοι με αναπηρία λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών -π.χ. κακής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες έως και έλλειψη πρόσβασης σε αυτές, μη εφαρμογή της αρχής των εύλογων προσαρμογών (άρθρο 10 ν. 3304/2005, έλλειψη στοιχειωδών κανόνων εργονομικής διευθέτησης, εχθρικό εργασιακό περιβάλλον λόγω στερεοτύπων προκαταλήψεων κ.λπ).

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται.

Οι επιταγές του μνημονίου θίγουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται πρώτα και κύρια με την παρ. 6 του άρθρου 21 του αναθεωρημένου Συντάγματος της χώρας το 2001.

Η ένταξη των εργαζομένων με αναπηρία σε καθεστώς διαθεσιμότητας παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά υπαγορεύονται από τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η Συνομοσπονδία απαιτεί την άμεση τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4172/2013, ούτως ώστε να εξαιρεθεί από το μέτρο της διαθεσιμότητας με διακριτό τρόπο το σύνολο των προσληφθέντων υπαλλήλων με αναπηρία μέσω του ν. 1648/1986 και του ν. 2643/98.

Η επιστολή προς τον υπουργό Δ. Μεταρρύθμισης επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 135 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.