Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τα 502 «εξαφανισμένα» παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινίσεις στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη Βουλή, απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με το θέμα της διαφυγής 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», κατά την περίοδο 1998-2002, για το οποίο, ύστερα από έρευνα, η ανεξάρτητη Αρχή είχε εκδώσει πόρισμα το 2004.

Όπως αναφέρει η Αρχή, ουδέποτε έχει κάνει καταγγελία στον ΟΗΕ, για το θέμα αυτό, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, ενώ προσθέτει, ότι ο αριθμός των παιδιών που διέφυγαν προκύπτει από καταλόγους που παραδόθηκαν σε αυτόν από το ίδρυμα και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η ανεξάρτητη Αρχή, ανάμεσα στα άλλα, διευκρινίζει, ότι «δεν εντόπισε ποινικές ή άλλες ευθύνες του προσωπικού για τη διαφυγή των εν λόγω παιδιών, αλλά απέδωσε το γεγονός στην πρόχειρη, ευκαιριακή και χωρίς κατάλληλη επιστημονική και θεσμική προετοιμασία απόφαση για τη λειτουργία του προγράμματος εκ μέρους του υπουργείου».

Επισήμανε τις αδυναμίες του προγράμματος και τις βασικές αιτίες διαφυγής των παιδιών και απηύθυνε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Επίσης, τονίζει ότι «ο Συνήγορος δεν έκανε καταγγελία για το θέμα αυτό στον ΟΗΕ, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο δε αριθμός των παιδιών που αναφέρεται ότι διέφυγαν δεν είναι αυθαίρετος, αλλά προκύπτει από τα στοιχεία (κατάλογο) που δόθηκαν από το Ίδρυμα και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας στην Αρχή».

Εξάλλου, η Αρχή αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για τον εντοπισμό αυτών των παιδιών, αλλά και για την προώθηση θεσμικών μέτρων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου διακίνησης, εμπορίας και εκμετάλλευσης παιδιών.

Στις ενέργειες του Συνηγόρου περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Επισκέφτηκε την Αλβανία επανειλημμένα και συνεργάστηκε με τον Συνήγορο του Πολίτη της χώρας και με δημόσιες Αρχές, με στόχο την ανταλλαγή ενημέρωσης και καθιέρωση διακρατικών συνεργασιών για τη λήψη συντονισμένων μέτρων προστασίας των ανηλίκων από εκμετάλλευση- παράνομη διακίνηση.

Απέστειλε στον Αλβανό ομόλογό του (3/5/2005) τον κατάλογο των ονομάτων των παιδιών, που αναφέρονταν ως αλβανικής καταγωγής, επισημαίνοντας, ότι τα ονόματα αυτά ήταν «κατά δήλωση» των ίδιων των παιδιών και ορισμένες φορές τα παιδιά δήλωναν άλλα ονόματα όταν εντοπίζονταν εκ νέου από την αστυνομία μετά τη διαφυγή τους από το κέντρο.

Συνεργάστηκε με αρκετά ιδρύματα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, στα οποία είχαν μεταφερθεί ορισμένα από τα παιδιά, ενώ συνεργάστηκε και με το υπουργείο Εξωτερικών, για την προετοιμασία κειμένου διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία, σχετικά με την προστασία και τον επαναπατρισμό παιδιών θυμάτων παράνομης διακίνησης.

Τονίζει δε, ότι κατά την άποψη του Συνηγόρου το κρίσιμο ζήτημα σήμερα δεν είναι η αναζήτηση των παιδιών που τότε διέφυγαν και που έχουν πλέον ενηλικιωθεί (από το σύνολο των παιδιών του καταλόγου μόνο δύο αναφέρονταν γεννημένα το 1996 και άρα είναι ακόμα ανήλικα, επομένως δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για «παιδιά»), αλλά η δέσμευση των κυβερνήσεων των δύο χωρών για την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λήψη όλων των αναγκαίων θεσμικών μέτρων για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή εκμετάλλευσης, παράνομης διακίνησης και εμπορίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.