Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόταση που αφορά την προετοιμασία και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, απηύθυνε ο Συνήγορος του Πολίτη προς τους γενικούς γραμματείς Πρόνοιας, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Νέας Γενιάς.

Ο Συνήγορος επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας ξεχωριστός, αυτόνομος και διαρκής μηχανισμός εκπόνησης και παρακολούθησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με τα παιδιά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες δημοσιοοικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα, αλλά και την απόλυτη αναγκαιότητα να υλοποιηθούν μέτρα για την πληρέστερη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού και την προστασία, ιδίως, των παιδιών που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, ο Συνήγορος θεωρεί, μεταξύ άλλων, ως απόλυτης προτεραιότητας:

- Να αναπτυχθούν υποστηρικτικές παρεμβάσεις και κοινωνικές υπηρεσίες με έμφαση τα παιδιά και τις οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

- Να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα οικογενειακά δικαστήρια.

- Να διευρυνθεί η υλοποίηση του θεσμού της αναδοχής.

- Να θεσμοθετηθούν προδιαγραφές για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και λοιπών φορέων παιδικής προστασίας.

- Να καθιερωθούν πρωτόκολλα ενεργειών των επαγγελματιών, σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης- παραμέλησης ανηλίκων.

- Να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων, ανεξαιρέτως, των παιδιών σε φροντίδα της υγείας, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

- Να καταπολεμηθεί συστηματικά η ελλιπής φοίτηση και η σχολική διαρροή.

- Να προωθηθούν η δημοκρατική λειτουργία και ο κοινωνικός χαρακτήρας των σχολείων.

- Να εφαρμοστούν ευρύτερα εναλλακτικά του εγκλεισμού αναμορφωτικά ή άλλα μέτρα σε ανήλικους παραβάτες.

Όπως σημειώνεται από την ανεξάρτητη Αρχή, η πρόταση έρχεται ως συνέχεια των συστάσεων της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ προς την Ελλάδα το 2012, μετά την εξέταση της έκθεσης της χώρας σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.