Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ασπίδα κατά του καρκίνου του εντέρου το κοτόπουλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προστατευτική δράση εμφανίζουν τα πουλερικά.

Η πλούσια διατροφή σε κοτόπουλο κατά την παιδική - εφηβική ηλικία μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από τον καρκίνο του εντέρου, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology, καταγράφηκαν με λεπτομέρεια οι διατροφικές συνήθειες που είχαν 20.000 γυναίκες, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, από τις αρχές του 1990 μέχρι και σήμερα. Κατά την επόμενη δεκαετία οι επιστήμονες παρατήρησαν και πάλι τις ίδιες γυναίκες, ώστε να δουν πόσες είχαν διαγνωστεί με αδενώματα, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν πρόδρομο του καρκίνου. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσες από αυτές κατά την εφηβεία ακολουθούσαν πλούσια διατροφή σε πουλερικά είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους όγκο του εντέρου κατά περίπου 20% και όγκο του πρωκτού κατά 50%.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με όσες κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ψαριών δεν φάνηκε να έχει προστατευτική δράση.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου μπορεί να έχει άμεση σχέση με το είδος του κρέατος που καταναλώνουμε στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής μας. Η ασθένεια έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως, γιατί συνήθως οι περισσότεροι αγνοούμε τα σημάδια προειδοποίησης και αναζητούμε ιατρική βοήθεια όταν πια ο καρκίνος έχει προχωρήσει. Πάντως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λίπος και σε κόκκινο κρέας καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για την εμφάνιση νόσων υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει προφανής εξήγηση γι’ αυτήν την προστατευτική δράση που εμφανίζουν τα πουλερικά και τονίζουν ότι η πρόσληψή τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι απλά ένας δείκτης ότι ακολουθείται μια υγιεινή διατροφή. Παρόλο που η μελέτη περιορίστηκε σε γυναίκες, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό τα ευρήματα να ισχύουν για τα δύο φύλα.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.