Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Έξι κίνδυνοι για νέα μέτρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλα «ρίσκα» τα οποία απειλούν με εκτροχιασμό το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα εντοπίζει η Κομισιόν. Το πιο σοβαρό εξ αυτών είναι η αδυναμία συλλογής εσόδων η οποία πιθανολογείται ότι θα διευρύνει το δημοσιονομικό κενό.

Στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν, διατυπώνονται ανοικτά «επιφυλάξεις για τη βούληση και την ικανότητα των ελληνικών αρχών να συλλέξουν τα φορολογικά έσοδα αποτελεσματικά και ικανοποιητικά». Οι δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής στο «μέτωπο» των εσόδων φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ακόμη κι εντός του τρέχοντος έτους.

«Η αποτυχία στην βελτίωση των εσόδων θα σηματοδοτούσε την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που ανακύπτει» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της έκθεσης που εξετάστηκε στο Eurogroup.

Οι φόβοι της Κομισιόν μεγεθύνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα η Κομισιόν διαβλέπει τα ακόλουθα «ρίσκα»:

1. Καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου και τη φορολογική διοίκηση.

2. Κεκτημένα συμφέροντα τα οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

3. Συνεχείς υπερβάσεις δαπανών στον ΕΟΠΥΥ.

4. Ο ρυθμός εξόφλησης του χρεών του Δημοσίου προς του ιδιώτες δεν είναι ο αναμενόμενος. «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό», τονίζεται.

5. Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα έσοδα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

6. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής το τρέχον έτος αλλά και της ασθενικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και συνεπακόλουθα η σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους. Η Κομισιόν υπολογίζει τη δημοσιονομική απόκλιση της διετίας 2013 - 2014 στα 2 δισ. ευρώ, η οποία όπως υποστηρίζει θα καλυφθεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης από τον φόρο πολυτελείας, την αύξηση των παραβόλων για τις δίκες, την επιβολή τέλους ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής από τον Οκτώβριο και την περικοπή αμυντικών δαπανών. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015 -2016 αυτό εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και τα μέτρα που θα το καλύψουν θα πρέπει να αποφασιστούν το φθινόπωρο στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.