Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Απρόσιτες οι τιμές των εξελιγμένων φαρμάκων για το AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αγωγή «ύστατης λύσης» κοστίζει τουλάχιστον 2.000 δολάρια.

Απρόσιτες παραμένουν οι τιμές των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τους πάσχοντες από AIDS που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αιτία τα δικαιώματα της πατέντας που καθιστούν ιδιαίτερα ακριβά τα φάρμακα ειδικά για τους κατοίκους των φτωχών χώρων.

Ωστόσο, μείωση της τάξης του περίπου 30% παρατηρείται στην τιμή των αντιρετροϊκών αγωγών πρώτης και δεύτερης γραμμής. Χάρη στα γενόσημα φάρμακα, το κόστος της πρώιμης έναρξης μιας τριπλής θεραπείας είναι σήμερα 139 δολάρια ετησίως ανά άτομο, ενώ πέρυσι ήταν 172 δολάρια και το κόστος ενός βασικού αντιρετροϊκού φαρμάκου δεύτερης γραμμής είναι 303 δολάρια.

Αντίθετα μια αγωγή «ύστατης λύσης», όπως μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή της τρίτη γραμμής, στοιχίζει τουλάχιστον 2.000 δολάρια στις φτωχές χώρες. Στην Αρμενία για παράδειγμα ένα μόνο αντιρετροϊκό στα τρία ή τέσσερα που είναι απαραίτητα στοιχίζει τουλάχιστον 13.000 δολάρια! «Η τιμή τους είναι υπερβολικά υψηλή εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», δήλωσε η οργάνωση των γιατρών στη σύνοδο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ.

Το 2012, 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία στις χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος έναντι 300.000 το 2002, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις θεραπείες συνεχίστηκε, με 1,6 εκατομμύριο περισσότερους στο τέλος της χρονιάς σε σχέση με το 2011, δηλαδή η υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτή αφορά κυρίως την περιοχή της Αφρικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2011 παγκοσμίως.

Πέρα από τα στατιστικά δεδομένα, ο ΠΟΥ δημοσίευσε νέες συστάσεις που αφορούν τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας κατά του ιού HIV σε ένα πιο πρώιμο στάδιο. Με τον τρόπο αυτό, οι οροθετικοί θα μπορούν να ζουν περισσότερο, με καλύτερη υγεία και με μειωμένο σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η νέα προσέγγιση μπορεί να αποτρέψει τρία εκατομμύρια θανάτους και να προλάβει 3,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό από το 2013 έως το 2025.

«Οι οδηγίες αυτές συνιστούν μεγάλη πρόοδο προς πιο φιλόδοξους πάντα στόχους», αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. «Με 10 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα να τελούν υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, είμαστε μπροστά σε προοπτικές που ήταν αδιανόητες πριν από μόλις μερικά χρόνια, με μια επιδημία του ιού που θα μπορούσε να γνωρίσει συνεχή και σταθερή μείωση».

Οι νέες συστάσεις ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να αρχίσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία στους ενήλικες που ζουν με τον ιό HIV μόλις η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων δείξει κάτω από 500 κύτταρα/mm3 ή λιγότερο, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη ισχυρό. Τα CD4 είναι τα λευκά αιμοσφαίρια στα οποία ο ιός HIV επιτίθεται πρώτα.

Οι νέες συστάσεις προβλέπουν επίσης τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας, ανεξαρτήτως της μέτρησης των λευκών αιμοσφαιρίων σε όλα τα παιδιά που ζουν με τον ιό ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, σε όλες τις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν και είναι φορείς του ιού και σε όλα τα οροθετικά άτομα των οποίων ο/η σύντροφος δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

«Σήμερα περί τα 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία. Είναι ένας πραγματικός θρίαμβος για τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ για το HIV/AIDS, Μισέλ Σιντιμπέ.

«Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση: να εγγυηθούμε ότι το σύνολο των 26 εκατομμυρίων ατόμων που μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία να έχει πρόσβαση σε αυτή. Κάθε νέα λοίμωξη από τον ιό HIV ή κάθε νέος θάνατος που έχει σχέση με το AIDS και οφείλεται στην ανεπαρκή πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία θα είναι απαράδεκτοι».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.