Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η σωστή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κανένα σκεύασμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ισορροπημένη διατροφή.
Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που δέχονται οι επιστήμονες υγείας είναι κατά πόσο η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αντικατασταθεί από συμπληρώματα διατροφής.

Αν και η απάντηση φαίνεται αυτονόητη, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ή να αναπληρώσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής με συμπληρώματα, ερχόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα. Ότι δηλαδή, παρά το ότι οι γνώσεις μας τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα οφέλη διάφορων τροφίμων και συστατικών τους είναι αναρίθμητα και πραγματικά πολύ ισχυρά και παρά το ότι η διάχυση της γνώσης από τους επιστήμονες υγείας προς τους καταναλωτές είναι έντονη, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να μας προφυλάξουν και να αναβαθμίσουν την υγεία μας.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα οι αριθμοί και οι στατιστικές μαρτυρούν μια αλήθεια που πριν από κάποια χρόνια δεν θα τη πιστεύαμε. Σύμφωνα με μελέτη, το 53% και 20% των ενήλικων ανδρών είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντίστοιχα. Στις γυναίκες το 31% και το 15% είναι αντίστοιχα υπέρβαρες και παχύσαρκες.

Επιπρόσθετες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, γεγονός που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό και το γιατί τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται η νοσηρότητα και θνητότητα από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, τύποι καρκίνου, οστεοπόρωση, υπέρταση).

Στα παιδιά τα νούμερα είναι εξίσου ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη GRECO, το 41% των παιδιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και περίπου το 50% των παιδιών δεν ακολουθούν τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής. Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης:

- Το 47% των παιδιών δεν τρώει δεύτερο φρούτο μέσα στην ημέρα.
- Το 46% των παιδιών δεν τρώει καθημερινά σαλάτα.
- Το 36% των παιδιών δεν τρώει τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ψάρι.
- Το 41% των παιδιών δεν τρώει πρωινό καθημερινά.
- Το 31% των παιδιών τρώει κόκκινο κρέας περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα.
- Το 21% των παιδιών τρώει αλλαντικά περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα.

Από τη μια λοιπόν έχουμε τα αναμφισβήτητα και διεθνώς αναγνωρισμένα οφέλη της μεσογειακής διατροφής (μακροζωία, πρόληψη στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου 2, αντιοξειδωτική προστασία, αντιφλεγμονώδη δράση) και από την άλλη την πραγματικότητα ότι η πρόληψη νοσημάτων και η φροντίδα της υγείας μας δεν μπορεί να περιμένει.

Πράγματι η μεσογειακή πυραμίδα διατροφής είναι έτσι μελετημένη που να μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για έναν υγιή ενήλικα, έφηβο ή παιδί για να θωρακίσει την υγεία του και στην περίπτωση των παιδιών να εξασφαλίσει ότι θα έχει τη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Ωστόσο, το ερώτημα στην Ελλάδα είναι κατά πόσο την ακολουθούμε. Προφανώς όπως αναφέρεται και παραπάνω όχι και τόσο πολύ. Επομένως επειδή η πρόληψη της υγείας μας δεν μπορεί να περιμένει, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μας άμεσα ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής σε κάποιες ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού όπως οι χορτοφάφοι, οι αθλητές, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, οι γυναίκες στην περι-εμμηνοπαυσική περίοδο, είναι χρήσιμη και σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητη.

Ωστόσο, εκτός από αυτές τις κατηγορίες, η χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων με την καθοδήγηση του ιατρού, του διαιτολόγου ή του φαρμακοποιού θα μπορούσε να συμπληρώσει τη διατροφή με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον επίσημο ορισμό των συμπληρωμάτων διατροφής που είναι: «Προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη».

Επομένως το δίλημμα «τρόφιμα ή συμπληρώματα» δεν είναι αληθινό. Κανένα σκεύασμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ισορροπημένη διατροφή παρά μόνο να τη συμπληρώσει.

Παράλληλα, επειδή η διατροφική πρόληψη βασίζεται στη συνεχή και επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά αντίθετα να αναζητούμε λύσεις χωρίς ταμπού, αλλά και χωρίς να πέφτουμε σε παγίδες υπερκατανάλωσης συμπληρωμάτων, ιδιαίτερα χωρίς να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.