Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Εντομοκτόνο σκότωσε τα 23 παιδιά στη Ινδία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ιατροδικαστική έρευνα επιβεβαίωσε ότι το φαγητό ήταν μολυσμένο.

Το προκαταρκτικό πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε ότι το δωρεάν σχολικό γεύμα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 23 παιδιά αυτήν την εβδομάδα στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας περιείχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό εντομοκτόνο για γεωργική χρήση, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Τα παιδιά αισθάνθηκαν αδιαθεσία μέσα σε ελάχιστα λεπτά αφού κατανάλωσαν το γεύμα, ένα κάρι με φακές, ρύζι και πατάτες, στο σχολείο την Τρίτη.

Άρχισαν να κάνουν εμετό και εμφάνισαν σπασμούς και έντονους στομαχικούς πόνους.
Κατά τα στοιχεία του πορίσματος, το φαγητό μαγειρεύτηκε με λάδι που περιείχε ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο για γεωργική χρήση πέντε φορές ισχυρότερο από αυτά τα οποία διατίθενται εμπορικά στην αγορά.

Οι θάνατοι των παιδιών πυροδότησαν διαδηλώσεις στο Μπιχάρ.

Το γεύμα ήταν ένα από τα μεσημεριανά που παρέχονται δωρεάν σε 120 εκατ. παιδιά καθημερινά για να μειωθεί ο υποσιτισμός και να ενθαρρυνθεί η παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων στην Ινδία.

Το πρόγραμμα έχει ήδη επικριθεί από πολλούς για την έλλειψη ασφάλειας των τροφίμων.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το γεύμα παρασκευάστηκε με μαγειρικό λάδι το οποίο περιείχε ένα αγροτικό οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο (monocrotophos), ανέφερε ο Ραβίντρα Κουμάρ, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι υποπτεύεται πως το λάδι είχε τοποθετηθεί σε ένα δοχείο το οποίο προηγουμένως περιείχε εντομοκτόνο.

Αστυνομικοί αναζητούν την διευθύντρια του σχολείου, που διέφυγε μετά τους θανάτους των παιδιών, όπως και ο σύζυγός της, στον οποίο ανήκε το κατάστημα από το οποίο προμηθευόταν τρόφιμα το σχολείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εντομοκτόνο ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Το σκεύασμα αυτό είναι ιδιαίτερα τοξικό και θανατηφόρο για ανθρώπους και ζώα. Ωστόσο χρησιμοποιείται εκτενώς από γεωργούς στην Ινδία.

Η διευθύντρια του σχολείου κατηγορείται από τις αρχές ότι δεν επέβλεπε την προετοιμασία του φαγητού και της έχει ασκηθεί «δίωξη για εγκληματική αμέλεια», σύμφωνα με τις αρχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.