Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Οι ανεπιθύμητες συνέπειες της δίαιτας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναποτελεσματικά είναι τα εξαντλητικά προγράμματα διατροφής.

Στο άκουσμα της λέξης δίαιτα, καθένας από εμάς φέρνει διαφορετικές θύμησες και αντιδράσεις. Δίαιτα; «Ευχαριστώ δεν θα πάρω». Αυτή θα μπορούσε να είναι η απάντηση κάθε ταλαιπωρημένου ατόμου από τις συνεχείς προσπάθειες για αδυνάτισμα. Δίαιτα για αυτόν είναι στέρηση, αγώνας στο μη και στο πρέπει, να ακολουθεί σαν πιστός στρατιώτης το πρόγραμμα αδυνατίσματος! Ατελείωτες και αβάστακτες ώρες στέρησης και πείνας.

Είναι αλήθεια ότι λόγω κακής διατροφής και μη άθλησης παίρνουμε απότομα βάρος. Ωστόσο κιλά που πήραμε σε τρία χρόνια ανυπομονούμε και αν είναι δυνατόν θα θέλαμε να τα χάσουμε «χθες» ή τουλάχιστον σε δυο μήνες!

Στην πασαρέλα των «καλύτερων» διαιτών εμφανίστηκαν κατά καιρούς πολλές προτάσεις. Από τις πιο δημοφιλείς, η δίαιτα Άτκινς, πρωτεϊνική δίαιτα από την οποία απουσιάζουν σχεδόν αποκλειστικά, οι υδατάνθρακες. Από πού βρίσκει τότε ενέργεια το σώμα; Αντί γλυκόζης χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κετονικά σώματα τα οποία φέρουν:

- Πονοκεφάλους
- Ζαλάδες
- Κακοσμία στόματος
- Κόπωση
- Αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας λόγω της αύξησης της χοληστερόλης (μελέτη του 2000 στο Journal of the American College of Nutrition).

Ακόμη, η αποχή από τους υδατάνθρακες προκαλεί άμεση απώλεια υγρών, έντονη διούρηση, με αποτέλεσμα να χάνεται βάρος, όχι όμως λίπος, αλλά νερό! Ο οργανισμός κουρασμένος την αποχή, μόλις καταναλώσει κάτι αμυλούχο, π.χ λίγο ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια έχει την τάση να παίρνει τα υγρά που έχασε και ακόμα περισσότερα.

Η δίαιτα σαν διαδικασία που ψυχαναγκάζει σε ένα συγκεκριμένο χωρίς την παραμικρή απόκλιση τρόπο διατροφής είναι από μόνη της λάθος επιλογή. Άλλωστε μαρτυρίες, κυρίως γυναικών, που άρχισαν δίαιτα στη περίοδο της εφηβείας μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο βουλιμίας και επεισοδίων με ενοχές και τύψεις!

Ποια είναι η σωστή δίαιτα;

Η απάντηση βρίσκεται στις απόψεις πολλών που επιμένουν να απενοχοποιούν το βάρος και τη ζύγιση. Να δίνουν σημασία στην ποιότητα της μεσογειακής διατροφής, στη διατροφική εκπαίδευση του μυαλού, τα συχνά γεύματα και την ημίωρη καθημερινή άσκηση.

Άλλωστε ο Ουίλιαμ Μπάντιγκ (1797-1878) κατά τις αναφορές ο πρώτος διαιτόμενος, στο γράμμα περί παχυσαρκίας (1863) έγραψε: «Μπορώ τώρα να πω με βεβαιότητα ότι η ποσότητα της διατροφής μπορεί με ασφάλεια να αφεθεί στη φυσική όρεξη και ότι είναι η ποιότητα και μόνο, η οποία είναι βασική για τη μείωση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας».


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.