Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ακίνητα: Κερδισμένοι και χαμένοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικρές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αναμένεται να προκύψουν από το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινητών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα υποστούν αυξημένες επιβαρύνσεις, καθώς στο νέο φόρο θα υπαχθεί η συνολική ακίνητη περιουσία τους, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα απαλλάσσεται από τη φορολογία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει:

- Το χαράτσι, το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.

- Το φόρο ακίνητης περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογουμένους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους, κλπ). Θα επιβαρύνει, δηλαδή, επιπλέον:

- Όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί και έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές.

- Τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία, συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.

- Αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Δεν γλιτώνουν τα χωράφια

Εκατομμύρια Έλληνες κατέχουν εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, κλπ, που σήμερα απαλλάσσονται από το φόρο, αλλά με το νέο καθεστώς θα φορολογούνται.

Ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό της επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, ο φόρος του 1 έως 3 ευρώ το στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και πάνω από τα 10 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία, που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές (νησιά κλπ) και δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.