Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ενδεχόμενο να επιλεγεί για πρώτη φορά γυναίκα στην κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να καθορίσει τις επικείμενες επιλογές στις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αποφασίζει την προσεχή εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, αναμένεται έως την προσεχή Τρίτη να έχει καταλήξει σε πρόταση, την οποία θα θέσει υπόψη του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει, για να επιλέξει νέους προέδρους στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρους στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν πως για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, μοναδική υποψηφιότητα φέρεται να είναι αυτή του αρχαιότερου αντιπρόεδρου, Σωτ. Ρίζου, ο οποίος ήδη εκτελεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου, μετά την αποχώρηση πρόσφατα από την προεδρία του Δικαστηρίου του Κων. Μενουδάκου.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να επιλεγεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, Μιχ. Θεοχαρίδης, ο οποίος έχει ακόμα έναν χρόνο παραμονής στο δικαστικό σώμα, ενώ δεν αποκλείεται, αν επικρατήσουν απόψεις για τοποθέτηση ανώτατου δικαστικού λειτουργού που θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα, να επιλεγεί ο Αθ. Κουτρουμάνος, που έχει ακόμα δύο χρόνια, αφού αποχωρεί το 2015.

Για τη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή θα γίνει, εκτός απροόπτου, από το εισαγγελικό σώμα με επικρατέστερη την πρώτη στη δικαστική επετηρίδα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία ήδη εκτελεί προσωρινά και καθήκοντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποχώρηση του Ιω. Τέντε, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή σε θέματα Διαφθοράς. Θα είναι η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να επιλέξει δικαστή και όχι εισαγγελέα-δηλαδή κάποιον από τον Άρειο Πάγο- θα παρακαμφθεί η κ. Κουτζαμάνη.

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο, ως επικρατέστεροι φέρονται οι Ιω. Σιδέρης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Αντ. Αθηναίος, Γρ. Κουτσόπουλος, Σπ. Μιτσιάλης και Κων. Φράγκος, ενώ για τη μοναδική θέση αντιπροέδρου στο ΣτΕ ο κ. Νικ. Ρόζος.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.