Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ηλεκτρική ενέργεια από… ανεμοστρόβιλους;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τη λέξη «ανεμοστρόβιλος» αμέσως έρχεται μία ανατριχίλα στο μυαλό του κάθε ανθρώπου, διότι οι ανεμοστρόβιλοι συνεπάγονται καταστροφές, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και ολοκληρωτικές, προξενώντας και ανθρώπινα θύματα.

Ειδικά οι κάτοικοι περιοχών του πλανήτη που είναι επιρρεπής σε ανεμοστρόβιλους, με το άκουσμα ότι έρχεται ανεμοστρόβιλος στα μέρη τους, πραγματικά τρέμουν.

Όμως ένας Καναδός μηχανικός, που ονομάζεται Louis Michaud, έκανε μία ανακάλυψη που κατά κάποιο τρόπο ίσως αλλάξει την ιδέα του κόσμου για τους ανεμοστρόβιλους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Michaud δημιουργεί ένα πρωτότυπο της «Μηχανής Ατμοσφαιρικών Στροβίλων» (AVE). Αυτό που βασικά σχεδιάζει ο Καναδός μηχανικός δεν είναι να παγιδεύει τους φυσικούς ανεμοστρόβιλους, αλλά αντίθετα να δημιουργήσει τους δικούς του.

Η συσκευή του λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο: ζεστός αέρας εισχωρεί στο πυθμένα ενός κλειστού σωλήνα, ενώ την ίδια στιγμή κρύος αέρας διοχετεύεται από το πάνω μέρος. Εφόσον η θερμοκρασιακή διαφορά είναι σημαντική, τότε η κλίση της θερμοκρασίας είναι απότομη και ένας μικρής έντασης ανεμοστρόβιλος αρχίζει να περιστρέφεται.

Ο αέρας που στροβιλίζεται κινεί τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω και με αυτό το τρόπο παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία του Michaud, που ονομάζεται «AVEtec Energy Corporation», η συσκευή έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με ελάχιστα έξοδα.

Πάντως για να κάνει αρχικά τον αέρα να στροβιλίζεται, ο Καναδός μηχανικός θα χρειαστεί μια ανεξάντλητη πηγή θέρμανσης για να ζεσταίνει τον αέρα.

Στις λύσεις που προτείνονται συμπεριλαμβάνεται το θερμό θαλασσινό νερό και η περισσευούμενη θερμότητα από βιομηχανικά συγκροτήματα.

Το πρωτότυπο που κατασκευάζει έχει μήκος 9 μέτρων και οι ανεμοστρόβιλοι που θα παράγει θα έχουν διάμετρο 27 εκατοστά και ύψος 42 μέτρα.

Στο μέλλον η συσκευή σχεδιάζεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, ώστε να δημιουργεί ανεμοστρόβιλους διαμέτρου 100 μέτρων με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 200 μεγαβατ.

Έτσι με αυτό τον τρόπο, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να βρεθεί μία άλλη σημαντική μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που με τη σωστή εκμετάλλευση και διαχείριση ίσως δώσει πολλές και σημαντικές λύσεις σε ολόκληρο το πλανήτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.